Hlavní obsah

Vrba to sestavil hodně vychytrale, chválili oba islandští trenéři českého reprezentačního kouče

Plzeň

Už jsou si téměř jistí, že se na evropský šampionát mohou dokráčet. Poprvé v historii. „Ale musíme dál pokračovat v tvrdé práci. Máme mladý tým, s nímž jsme už urazili dlouhou cestu, ale ještě řada dalších kroků vedoucích ke zlepšení nás čeká,“ hlásil před dnešní konfrontací s českou reprezentací švédský kouč ve službách fotbalového Islandu Lars Lagerbäck, který vede národní tým z ostrova gejzírů společně s domorodým trenérem Heimirem Hallgrímssonem.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Belgický útočník Divock Origi (17) střílí gól náhradnímu islandskému brankáři Jónssonovi.

Článek

I proto před duelem s českým týmem předstoupili před mikrofony a objektivy společně. A společně vyřkli touhu i v Plzni uspět.

Jsme si podobní, domnívá se Islanďan

„Trenérovi Vrbovi patří chvála, jak vychytrale sestavil během poměrně krátké doby svůj tým. Vsadil na hráče, jež zná z Plzně a ze Sparty a oni tudíž znají taktiku, které se mají držet a jež se odráží v jejich výkonnosti," pravil Hallgrímsson a jen tak mimoděk dodal: „Jsme si v mnohém podobní. Oba celky si nezakládají na individualitách, ale na týmové práci. Přitom obě mužstva ve svých řadách fotbalisty světového formátu mají. Češi Rosického, my Sigurdssona. Není ovšem běžné, aby takto nadaní fotbalisté byli i tak pracovití."

Čtvrtý zápas kvalifikace o ME 2016 mezi ČR a Islandem se hraje dnes ve 20.45 v Plzni, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž sledujte na www.sport.cz

Právě týmové výkony vyšperkované hrou Sigurdssona přinesly Islandu ve třech předchozích kvalifikačních duelech s Tureckem, Lotyšskem a Nizozemskem plný počet devíti bodů. A také skvostné skóre 8:0. Pozoruhodné o to víc, že ve zmiňovaných třech střetnutích fotbalisté Islandu vypálili šestnáctkrát na branku soupeřů a polovina střel skončila v síti.

Jen osm gólů z šestnácti střel? divil se kouč

„To svědčí o tom, že máme stále co zlepšovat, když polovina střel neskončila gólem," překvapil odpovědí kouč Hallgrímsson, který doplnil realizační tým před rokem a stal se rovnocenným partnerem švédského kouče Lagerbäcka

„Dohromady plánujeme, ale úkoly si rozdělujeme podle konkrétní situace. Samozřejmě že naše pohledy se mnohdy liší, ale to je jen dobře, když se lidé dívají na věc různýma očima a z různých úhlů. Nikdo přece není dobrý ve všem a i proto je dobré mít dva trenéry," vysvětloval Lagerbäck, jak spolupráce v trenérské dvojici funguje. Pro něho ostatně nic nového, protože když v letech 2000 až 2004 vedl švédskou reprezentaci, také pracoval ve dvojici s Tommym Söderbergem.

I proto může srovnávat... „Zásadní rozdíly se hledají těžko, ale u islandského národního týmu mě překvapily vzájemné vztahy hráčů na hřišti i mimo něj. Ty jsou skutečně nedstandardní. Opravdu jedinečné," poodhalil švédský kouč, v čem se také skrývá tajemství úspěšného islandského tažení kvalifikací o EURO 2016.

„Máme na postup, jsme v dobré pozici," potvrdil, že svému týmu věří. V Plzni v konfrontaci s českou reprezentací, stejně jako v další fázi bojů o Francii.

„Důležité je ovšem mentální nastavení týmu. Po pár vydařených výsledcích nezačneme rozhodně létat na obláčcích," přidával jeho islandský kolega a rozhodně odmítl názor, že by jejich výběrem otřásla prohra v úterním přípravném duelu v Belgii.

Ani s vítěznou sestavou není spokojen

„Ne, ne. Dopředu jsme věděli, že hodně protočíme sestavu. A i když jsme v Bruselu prohráli, můžeme mít hlavu nahoře, protože to byl dobrý zápas."

V dnešním večeru očekávají totéž od partie s českou reprezentací, do níž pochopitelně vyrukují ve složení, v jakém se představili v předchozích třech kvalifikačních zápasech. Po třech výhrách ostatně nemají sebemenší důvod do ní zasahovat.

„Potřebu nemám, ale se sestavou nemá člověk nikdy být spokojený. Ačkoli jsme odehráli tři dobré zápasy, musím jako trenér zůstat kritický a hledat, jak naši hru ještě vylepšit," pravil mnohoznačně Lagerbäck.

Jak dopadne zápas Česka s Islandem?
Vyhrají Češi
70,4 %
Zápas skončí remízou
17,9 %
Zvítězí Islanďané
11,7 %
Celkem hlasovalo 37527 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.