Hlavní obsah

Už jsem mockrát poznal, že poslední krok bývá nejtěžší. My ho ale v Rize uděláme, je přesvědčený Vrba

Riga

Všelijakých matematických variant pohrávajících si s postupem na EURO 2016 se pochopitelně ještě nabízí spousta, pravděpodobnost jedné z nich je však veliká. Pokud česká fotbalová reprezentace dnes vpodvečer v Rize nad Lotyšskem vyhraje, udělá finální krok směrem k Francii. A dost možná poslední potřebný, pokud Nizozemci v souběžně hraném střetnutí v Turecku nevyhrají. „Věříme si, i když k soupeři i utkání přistupujeme s pokorou,“ netají trenér národního týmu Pavel Vrba.

Foto: Jan Tauber

Pavel Vrba dohlíží na trénující reprezentanty v Rize.

Článek
Fotogalerie

Trénink fotbalistů v Rize

Na jaře jste se v pražském Edenu s Lotyši pořádně natrápili, než jste vydřeli remízu zachraňovanou navíc v posledních vteřinách. Jaké poučení jste si z této konfrontace odnesl?

Že nesmíme udělat stejně hrubou taktickou chybu, po níž jsme inkasovali gól, a že musíme hrát tak, jako v druhém poločase.

Určitě jste sledoval výkonnostní pokrok lotyšské reprezentace, jenž vyvrcholil čtvrteční remízou v Turecku. Narostl a zlepšil se váš dnešní soupeř hodně?

Sledovali jsme všechny domácí zápasy Lotyšů, takže o nich máme všechny informace. A hráči je dostali, když vzhledem k hektickému sledu kvalifikačních utkání ve zkrácené formě. I tak věřím, že budou připraveni dobře.

A zmiňovaná remíza Lotyšů v Turecku?

Měli to tam složité, ale výsledek je to pro ně úžasný.

V neděli se v Turecku souběžně se zápasem vaší reprezentace hraje další klíčový duel skupiny mezi Turky a Nizozemci. Budete jeho průběh sledovat?

Informace samo sebou mít budeme, ale naší výhodou je, že se nemusíme na nic a nikoho dívat a můžeme se starat jen sami o sebe.

A co pozorovatele? Vyslali jste ho k Bosporu?

Při dnešních možnostech internetu nebyl důvod, aby někdo do Turecka cestoval. Navíc si necháváme zápasy našich soupeřů nahrávat a ani utkání v Turecku nepředstavuje výjimku.

Narazil jste na panující hektiku, která plyne z toho, že proti Kazachům se hrálo ve čtvrtek večer a další kvalifikační střetnutí v Lotyšsku je na programu hned v neděli. Komplikuje vám to hodně život?

Připravovat mužstvo jen dva tři dny není jednoduché. Proto musíme udělat všechno pro postup na evropský šampionát, abychom měli na přípravu víc času.

Věříte, že na něj dosáhnete už v Litvě?

Někteří pesimisté nám moc nevěří, my si ale věříme. A to při vší pokoře, kterou v sobě máme.

Poslední krok bývá ale nejtěžší...

Sám to vím, protože podobných zápasů označovaných za poslední krok jsem zažil spoustu. Třeba v Plzni při cestách za titulem. Někdy vyjde, jako se nám to povedlo s Viktorií v Hradci Králové, jindy ne, což byl zase případ utkání v Liberci, kde slavili nakonec primát domácí. Ale věřím, že střetnutí s Lotyšskem zvládneme.

Ale podobné drama, jako ve čtvrtek v Plzni s Kazachy, byste asi zažívat nechtěl. Budete hráčům zdůrazňovat, aby neinkasovali zase jako první a nemuseli průběh střetnutí otáčet?

Už bychom konečně měli uhrát nějaký zápas s nulou na kontě inkasovaných branek. Ale pokud v Rize vyhrajeme jakýmkoli výsledkem, budu spokojený.

Sáhnete opět do sestavy, jako tomu bylo proti Kazachstánu, kdy jste sliboval překvapivé změny a skutečně je udělal?

Zvažuji a pravděpodobně k nim dojde.

Takže se nabízí šance Škodovi zahrát si v základní sestavě, když ve čtvrtek přišel na trávník ve druhém poločase a přinesl rozřešení?

Určitě udělal krok k tomu, aby v základu mohl být.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.