Hlavní obsah

Češi chtějí Brazílii nebo Argentinu až v závěru MS

PRAHA

Vysněný soupeř pro základní skupinu mistrovství světa ve fotbale? Čeští fotbalisté se ve většině shodují, že o konkrétních soupeřích pro Německo nepřemýšlejí, jasno ale mají: obhájce titulu z Brazílie nebo další favority z Argentiny by raději potkali až v závěru šampionátu.

Foto: Sport.cz

DEFAULT TITLE

Článek

Organizační výbor FIFA před pátečním losem zařadil v úterý český tým společně s dalšími sedmi evropskými celky do třetího koše.

"Brazílii nebo Argentinu bych zrovna ve skupině mít nemusel. Raději bych si s nimi zahrál až ve finále," reagoval dnes s úsměvem stoper Tomáš Ujfaluši, opora italské Fiorentiny.

Špílmachr Tomáš Rosický mluvil podobně. "S Brazílií nebo Argentinou bych si na mistrovství zahrál rád, ale schoval bych si to třeba až na semifinále," podotkl s nadsázkou záložník Borussie Dortmund.

Záložník francouzského Bordeaux Vladimír Šmicer také patří k dlouholetým obdivovatelům hry jihoamerických kouzelníků a na svém prvním mistrovství světa by se s atraktivními soupeři také popasoval rád. "Já měl vždy před očima Brazílii, její fotbal miluji, ale do skupiny bych ji nechtěl. Tam bych si přál Argentinu. Ten její dres, to je něco neobyčejného," vyznal se Šmicer už po vítězné baráži s Norskem.

Rosický: Lehčí soupeři se hledají těžko

Ujfaluši byl dnes prý rád hlavně za to, že se český tým dostal do silného "evropského" koše. "S tím jsem určitě spokojený. Potom si už moc vybírat nemůžeme, jednomu silnému soupeři se prostě nevyhneme," uvedl Ujfaluši. "Z prvního koše bych celkem rád dostal domácí Němce nebo Mexiko, z druhého se mi celkem zamlouvá Pobřeží slonoviny a ze třetího pak Saúdská Arábie," nastínil své přání Ujfaluši.

Rosický tak konkrétní nebyl, na mistrovství světa se prý vysnění soupeři vybírají těžko. "Někdo by třeba mohl říct, že lehčí soupeři budou Pobřeží slonoviny, Austrálie nebo Tunisko. Ale když se podíváte, kteří hráči za ty týmy hrají, určitě změníte názor. A třeba Angola nebo Togo, o těch zase nevíme vůbec nic," dodal Rosický.

Brückner: Kritéria neovlivníme

Reprezentační kouč Karel Brückner nepřikládal dnešnímu rozdělení týmů velkou váhu. "Nasazení do košů se stanovuje podle kritérií, které my nemůžeme ovlivnit, to je realita. Důležitější pro nás budou výkony na samotném turnaji," uvedl Brückner.

Podobně reagoval i šéf národního týmu Vlastimil Košťál. "Postavení ve třetím koši podle mého není nevýhoda v situaci, kdy byl zohledněn regionální výběr," řekl na tiskové konferenci po jednání výkonného výboru ČMFS.

Generální sekretář svazu Petr Fousek připomněl, že využití regionálního kritéria se příliš neočekávalo. "Dosud bylo uplatňováno především u méně důležitých soutěží typu mládežnických turnajů," řekl funkcionář.

Skácel: Hlavně, že nemáme Nizozemce

Vratislav Lokvenc a Rudolf Skácel nepřikládají nasazení do košů příliš velkou váhu. Oba tvrdí, že slabý soupeř v osudí nebude. "Když tým postoupí na mistrovství světa, tak musí být silný. Hlavně abychom dostali někoho, přes koho se dá přejít," řekl Lokvenc, který se zotavuje po operaci kolena. "Silnému týmu z prvního koše se nevyhneme. Myslím ale, že bude jedno, kdo z elitní osmičky to bude," uvedl útočník Salcburku.

Nejlepší střelec skotské ligy Skácel byl rád, že reprezentace nepotká v základní skupině Nizozemsko. "To je soupeř, kterého jsme si užili v posledních letech až moc často," uvedl záložník Hearts. "Zajímavé by pro mě bylo zahrát si s domácími Němci či Brazílií. Hlavně abychom postoupili ze skupiny do dalších bojů," dodal Skácel.

Lokvenc by si také chtěl zahrát proti Brazílii. "Ale ne ve skupině, nejraději až ve finále," řekl. Na rozdíl od Skácela nechce narazit ve skupině na Němce, za nejpřijatelnějšího soupeře z prvního koše by považoval Anglii.

Reklama

Související témata: