Hlavní obsah

Na nulu Češi čekají dva roky. I tak vítězí

Ostrava

Jsou úspěšní. Postup na mistrovství Evropy si zajistili s předstihem, ve skupině dvakrát pokořili Nizozemce. Naposledy v pátek v Ostravě čeští fotbalisté rozstříleli v přípravě hvězdami napěchovaný tým Srbů 4:1. Jedno se jim však nedaří – odehrát zápas, aniž by inkasovali. Čisté konto jim uniká už přes dva roky.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Čeští fotbalisté se radují z gólu proti Srbsku.

Článek

Trenér Pavel Vrba z toho však vědu nedělá. Při návratu do Ostravy, kde hrál za Baník a jako asistent byl v roce 2004 u posledního titulu, vysokou výhrou nad Srbskem překročil plán. Chtěl, aby se diváci bavili, a před zápasem si přál vítězství 4:3.

„Jsem samozřejmě spokojenější, že jsme uhráli ještě lepší výsledek, než jaký jsem předpovídal," usmíval se muž, který razí ofenzívní fotbal. S ním slaví v posledních letech úspěchy: nejprve s Plzní, nyní s národním týmem. Jeho mužstva sice často inkasují, díky útočnému stylu ale v drtivé většině zápasů soupeře přestřílejí.

Reprezentace uhrála nulu naposledy při derniéře Vrbova předchůdce Josefa Pešiceho na podzim 2013 v přátelském utkání proti Kanadě. Na čisté konto tak čeká 16 zápasů.

Autobusy ve vápně nezaparkují

Vrba by sice svoji první nulu na lavičce národního celku přivítal, ovšem i v zítřejší přípravě v Polsku by ji vyměnil za oboustranně atraktivní podívanou s množstvím branek. „Byl bych samozřejmě rád, kdybychom čisté konto uhájili právě v úterý v Polsku. Ale radši bych viděl hru nahoru dolů jako v posledních pětatřiceti minutách zápasu se Srbskem. Pak góly padají a je těžké nulu udržet. Takže ve Vratislavi určitě nezaparkujeme do vlastního vápna jeden nebo dva autobusy a nebudeme jen bránit výsledek," prohlásil jasně Vrba.

V šestnácti zápasech pod ním inkasovalo mužstvo 23 gólů. Nulu neuhrálo, ať už ve středu obranné řady operoval Tomáš Sivok, Václav Procházka, Marek Suchý, nebo Michal Kadlec. „Kdo si počíná ofenzívně, musí góly zákonitě dostávat. Jako obránce jsem ale samozřejmě radši, když vyhraju 1:0 než třeba 2:1. Ale daří se nám, jdeme správnou cestou," řekl stoper Tomáš Sivok.

„Je to i o štěstí. Srbové vystřelili dvakrát na bránu a dali gól. Je to škoda, ale zrovna třeba přijde první nula ve Francii, když bude nejvíc potřeba," dodal Sivok, který jubilejní 50. zápas za národní tým oslavil gólem. Navíc v roli kapitána. „Mně je to celkem jedno, jestli uhrajeme nulu nebo ne, pokud vyhrajeme. Pro gólmany je to asi něco jiného, ale vyhrálo se, to je to nejpodstatnější," doplnil levý krajní obránce Daniel Pudil.

Udrží česká fotbalová reprezentace čisté konto v úterý na půdě Polska?
Ano
22,4 %
Ne
77,6 %
Celkem hlasovalo 2149 čtenářů.

Reklama

Související témata: