Hlavní obsah

Italští fanoušci vyhrožují za smrt jednoho z nich policii odvetou

ŘÍM

Zdi pomalované výhružkami na adresu policistů šokovaly Itálii a přiměly politiky k úvahám o přerušení nejvyšší fotbalové soutěže. Radikální příznivci v pondělí večer zaútočili na policejní služebny v Římě, v úterý ráno navíc zanechali na zdech po Římě výhružky slibující další násilí. Jindy nesmiřitelní italští tifosi se spojili a začali se mstít za smrt jednoho z příznivců Lazia, kterého v neděli zřejmě nešťastnou náhodou zastřelil policista.

Článek

Dnes ráno si mohli Římané na mnoha zdech přečíst sprejem psané vzkazy slibující další "krvavou pomstu" za smrt šestadvacetiletého Gabriele Sandriho. To ještě více vyděsilo veřejnost, která už po pondělních incidentech volá po tvrdých opatřeních.

"Násilné reakce na Sandriho smrt ukazují, že radikálové chtěli jakoukoli záminku k dalším střetům s policisty. A dostali ji. Přitom je to jen reakce na zpřísněná bezpečnostní opatření po jarních násilnostech, která se jim nelíbí," prohlásil dnes ministr vnitra Giuliano Amato. Policie se chystá na dnešní večer, kdy by mohly přijít další útoky ze strany hooligans.

Cannavaro: Italský fotbal si dělá ostudu

K situaci v Itálii se vyjádřil i kapitán národního týmu Fabio Cannavaro. "Mám štěstí, že hraju ve Španělsku. Real Madrid má při zápasech skvělý stadion plný dětí a bez násilí," řekl obránce "Bílého baletu". "Takhle z venku jasně vidím, jak ostudnou reklamu si italský fotbale dělá. To musí skončit," dodal.

Radikálové v pondělí protestovali hned na několika místech po celé Itálii. V Římě se protesty zvrhly a před jednou z tamních policejních stanic vzplála zaparkovaná auta. Do oken stanice se snesla sprška kamení a následovala další ostrá potyčka mezi hooligans a policisty.

Násilí vyvolalo diskusi, co s italským fotbalem. Ministryně sportu Giovanna Melandriová prohlásila, že by bylo nejlepší na několik týdnů přerušit všechny soutěže včetně té nejvyšší.

Vedení italské ligy dnes oznámilo náhradní termíny zápasů, které byly o víkendu kvůli řádění fanoušků odloženy. Utkání Inter Milán - Lazio Řím a AS Řím - Cagliari se uskuteční ve středu 5. prosince. O osudu duelu Bergama s AC Milán, který byl po pár minutách ukončen, ještě nebylo rozhodnuto.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.