Hlavní obsah

Sparta je po derby první, ale zatím podmínečně

PRAHA

Sparta se letos na jaře poprvé vrátila do čela tabulky nejvyšší fotbalové soutěže, kam po zimní vládě a matných jarních výkonech pustila červenobílého rivala ze Strahova. Jenže první příčku má vzhledem k dosavadním jarním výpadkům jen podmínečně. Může o ni přijít už v pondělí na ostravských Bazalech.

Článek

Nebo také ne, pokud si hráči promítnou párkrát záznam z pondělního derby, které vyhráli 1:0, a uvěří tomu, že dokážou hrát vzadu takřka bezchybně a vpředu budou ještě odvážnější než proti Slavii. Tu i přes určitý ostych a absenci větší fotbalové drzosti i nápaditosti Sparta přesto jasně přehrála a přestřílela.

Svůj první ligový gól v jejím dresu dal Horváth, který navíc ukázal, že umí být hodně nebezpečný, pokud si troufne vystřelit z větší vzdálenosti. Vzhledem ke kolísavým výkonům vedoucího ligového kvarteta tak bude ligové jaro ještě hodně zajímavé.

„Vítězství by nás mělo nakopnout, ale chceme ho potvrdit v dalších zápasech. Boj o titul je stále otevřený, zbývá šest kol. Naší výhodou je, že zase máme všechno ve svých rukou. V minulých zápasech jsem měl výhrady k hráčům, kteří dělali málo pro lepší výsledky a chybělo jim nasazení. Tentokrát hráli všichni výborně,“ říkal po derby opatrně trenér Sparty Michal Bílek vědom si toho, že jeho tým nenakoplo patřičně ani vítězství nad Mladou Boleslaví či Teplicemi.

Relativně výhodný jarní los Sparta vzhledem ke třem porážkám zatím nevyužila. Navíc si musí dát pozor Řepka. Už má deset žlutých karet, po dvanácté by chyběl tři zápasy a obrana Sparty je bez něj jako děti bez táty.

Střelecké selhání

Slavia, ač to slovo nikdo nechce říci nahlas, je v krizi. Minimálně střelecké. Už 305 minut nedala gól a její trápení se v plné nahotě ukázalo na Letné. Tam si nevytvořila prakticky jedinou vyloženou šanci a jen jednu střelu mezi tyče bylo možné považovat za nebezpečnou. „Věřím, že se rychle zvedneme. Musíme zapracovat na koncovce, to je momentálně naše největší slabina,“ připustil kouč Karel Jarolím.

Odmítl výmluvu na absenci svého syna a Dosoudila s Latkou, což ho šlechtí. Ale jejich neúčast v derby byla citelná. Zejména Jarolímovy přihrávky chyběly nejen útočníkům, ale i krajním záložníkům. Krajčík se Šventem na Letné nebyli oproti jiným zápasům ani poloviční. Vlčka totálně vygumoval z trávníku vynikající Řepka a ani mu nemusel moc nakopat, jak před derby sliboval. V žádném případě však nelze Slavii z boje o titul odepsat, byť je momentálně třetí. Naopak. Z této pozice se jí může lépe útočit, protože největší tlak opět dopadne na sparťany.

Obhájce je v klidu

Slovan Liberec si také vybral slabší chvilky, ale výhrami nad Jabloncem a na Kladně potvrdil, že to myslí s obhajobou titulu velmi vážně. Znovu hraje atraktivní fotbal a mušku našli jeho útočníci. Trenér Vítězslav Lavička ale v neděli správně konstatoval: „Musíme zůstat nohama na zemi a dál tvrdě pracovat. Do cíle to je ještě hodně daleko.“

Nejdále k titulu to má Mladá Boleslav, ale poslední kola ukázala, že stačí jedno zaváhání a všechno je jinak. Vždyť v tom 24. dva zápasy během čtyřiadvaceti hodin totálně zpřeházely čelo tabulky. Středočeši mají momentálně nejlepší ofenzívu díky lídrovi mezi kanonýry Peckovi, podporovanému ve vynikající formě hrajícím Matějovským. Mužstvo z města automobilů možná drží v rukou klíč od zlaté mistrovské brány, protože hraje na Slavii a v posledním kole hostí Liberec. A otevřít ji může právě pro sebe...

S kým se ještě utká vedoucí ligové kvarteto
Kolo/ TýmSPARTALIBERECSLAVIABOLESLAV
25.OstravaPříbramKladnoBudějovice
26.SlováckoPlzeňJablonecBrno
27.BrnoZlínBoleslavSlavia
28.LiberecSpartaPříbramOstrava
29.OlomoucTepliceZlínMost
30.MostBoleslavBudějoviceLiberec
S tučně vytištěnými týmy hraje klub z vedoucí čtveřice doma.

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Slovácko dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia dnes 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.