Hlavní obsah

Budějovice - Slavia 1:2Slavia vyhrála v Českých Budějovicích a skončila druhá

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Kalivoda (penalta) 0 : 1
29. Vlček 0 : 2
87. Táborský 1 : 2

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Fotbalisté Slavie Praha zvítězili v posledním ligovém kole letošní sezony v Českých Budějovicích 2:1 a po výhře Mladé Boleslavi nad Libercem se v tabulce posunuli na druhé místo, které jim zaručuje start v předkole Ligy mistrů. Pražané zároveň pokazili loučení s aktivní kariérou domácímu záložníkovi Karlu Poborskému.

Článek

Úvod střetnutí ozdobilo slavnostní rozloučení českého rekordmana v počtu reprezentačních startů Poborského s aktivní prvoligovou scénou. Zkušený středopolař nastoupil k 234. ligovému utkání a výkonný ředitel jihočeského klubu Zdeněk Kořínek poté vyřadil natrvalo dres s číslem 8 ze sestavy Českých Budějovic.

Hosté, i když nastoupili bez zraněných Aračiče, Suchého, Reitera, Jandy, Dočkala a Studíka, začali ofenzivně. Ve čtvrté minutě byl Gaúcho po přihrávce od Vlčka sám před domácím brankářem Křížkem, ale z bezprostřední blízkosti neuspěl. O minutu později si to Hrdlička namířil mezi Horejše s Kladrubským a po jeho pádu rozhodčí odpískal penaltu. Tu s jistotou proměnil Kalivoda, který vstřelil třetí branku za 14 minut hry, když předchozí dvě dal v závěru zápasu minulého kola na Strahově do sítě Zlína.

Domácí odpověděli trestným kopem Černého, ale ten namířil jen do zdi, neuspěl ani Volešák, který trefil jen hostující obránce. Slavia sázela na hru po stranách hřiště, Hubáček vyslal dopředu Vlčka, ale po jeho přihrávce Kalivoda střílel vysoko nad. Prakticky z protiútoku poslal Černý do šance Poborského, ovšem oslavenec namířil vedle. Těsně před půlhodinou hry po rychlé akci Krajčíka s Kalivodou byl na svém místě Vlček a po přesné hlavičce svou jedenáctou trefou v tomto ročníku zvýšil na 2:0. Korigovat mohli domácí ve 38. minutě, když šli dva hráči na Švece, ten však přihrávku Táborského na Černého stačil zachytil.

Hned po přestávce vybídl Vlček ke skórování Šventa, jehož střelu ale stačil Křížek skvěle chytit. Hra byla ve druhém poločase dost neurovnaná. Domácí nedokázali využít zbytečného vyběhnutí brankáře Michala Vorla, na druhé straně chytil lehkou střelu Vlčka brankář Křížek.

Situaci si hosté zkomplikovali čtvrt hodiny před koncem. Švec po podklouznutí prohrál souboj se Stráským, poté jej rukama stáhl k zemi, a protože by domácí hráč šel sám na brankáře, rozhodčí správně vytáhl červenou kartu. V 79. minutě po přiťuknutí Táborského namířil v jasné šanci nad Stráský, přesto domácí čtyři minuty před koncem Táborským snížili a Slavia v závěru trnula. Hosté si ale i v deseti výhru a tím také vytoužené druhé místo vzít nenechali, i když v poslední minutě Michal Vorel zlikvidoval jasnou šanci Táborského.

Dynamo České Budějovice - Slavia Praha 1:2 (0:2)
Branky: 86. Táborský - 6. Kalivoda z pen., 29. Vlček. Rozhodčí: Příhoda - Hojsík, Jiřík. ŽK: Homoláč, Kladburský, Táborský - Kalivoda, Krajčík. ČK: 74. Švec (Slavia). Diváci: 5688.
České Budějovice: Křížek - Kladrubský, Horejš, Homoláč, Peroutka (73. Tischler) - Poborský, Volešák (46. Hrbáč), Žižka, Černý - Táborský, Mrkvička (46. Stráský). Trenér: Cipro.
Slavia: M. Vorel - Krajčík, Latka (33. J. Vorel), Švec, Hubáček - Kalivoda, L. Jarolím, Hrdlička, Švento (68. Jablonský) - Vlček, Gaúcho (82. Necid). Trenér: K. Jarolím.

Reklama