Hlavní obsah

Fanoušci Brna se kvůli stadiónu vydali na pochod městem

BRNO

Asi 350 fanoušků fotbalového klubu 1. FC Brno v neděli prošlo centrem jihomoravské metropole. Policisté a strážníci museli zabránit jejich střetům se skupinami Romů. Cílem akce bylo podpořit plány na výstavbu nového fotbalového stadiónu; projekt se totiž opožďuje. Při pochodu nebyl nikdo zadržen ani zraněn, řekl mluvčí strážníků Zdeněk Novák.

Článek

Pochod začal u hlavního nádraží a skončil u opuštěného a zchátralého stadionu Za Lužánkami, kde brněnský klub v roce 1978 vybojoval ligový titul.

Fanoušci cestou přes centrum zastavili několik tramvají, před jednu si dokonce na chvíli sedli. Skandovali hesla na podporu výstavby stadionu, například "Chceme zpátky Za Lužánky", ale také pokřik "Jude Slavie".

Policistům se nepodařilo udržet fanoušky pohromadě. Tvrdé jádro se zdrželo na náměstí Svobody, kde se málem popralo s malou skupinou Romů. Na černošské a arabské turisty účastníci pochodu pokřikovali a napodobovali opičí skřeky. Cestou odhazovali dýmovnice.

Na Moravském náměstí málem došlo ke konfliktu s asi stočlennou skupinou Romů. Opozdilé fanoušky od nich oddělil kordon těžkooděnců. Strážníci celou cestu zastavovali dopravu.

Za Lužánkami se fanoušci potkali s majitelem klubu Romanem Prosem a bývalými hráči Karlem Jarůškem a Petrem Janečkou. Pros jim řekl, že klub také podporuje výstavbu stadionu, ale klíčová rozhodnutí musejí vynést představitelé města.

Brněnští fotbalisté v současnosti hrají na stadionu v Srbské ulici v Králově Poli. Ten si však fanoušci nikdy příliš neoblíbili a dávají najevo stesk po Lužánkách. V Králově Poli dnes od 17:00 mužstvo hraje s mistrovskou Slavií.

Město připravuje celkovou přestavbu starého stadionu, původně plánované termíny se však posouvají. Stadion rozhodně nebude hotov v roce 2011 a možná ani v roce 2013. Představitelé města to zdůvodňovali například změnou vlády a celosvětovou krizí.

Starý stadion vznikl v letech 1949 až 1953. Naposledy sloužil v roce 2001, nyní na tribunách roste plevel. Pokud najde město dost peněz na rekonstrukci, bude stará stavba prakticky celá stržena.

Reklama