Hlavní obsah

Záchrana je nejistá, odepsaný Zlín vyděsil třetinu ligy

PRAHA

Nejenom sobě to fotbalisté Sparty polepili. Prohrou ve Zlíně si notně zkomplikovali partii o druhé místo v Gambrinus lize. Navíc nechali „ševce“ žít v bitvě o záchranu a Minářův tým teď děsí třetinu tabulky. Od jedenáctých Bohemians Praha níže totiž nemá tři kola před koncem soutěže nikdo nic jisté. Šance posledního Žižkova jsou už jen teoretické, předposlední Zlín je stále v kontaktu.

Článek

Karty byly rozdány, všechno se jevilo jasně. Sestoupit měli fotbalisté Viktorie Žižkov a Zlína, týmy nad nimi pomalu kalkulovaly s pohodovým závěrem ligy. Tím spíše, že Zlín v půlce dubna inkasoval pětigólový debakl v Plzni a jeho kouč z toho byl nepříčetný. „Byla to ostuda a sabotáž!“ hřímal Ladislav Minář.

O měsíc později jeho mužstvo stále žije. Od propadáku v Plzni totiž Zlín čtyři následující zápasy vyhrál. Jako první na jaře dokázal porazit i Spartu a ukončit tak její sérii 11 zápasů bez porážky. „Až do konce sezóny se nám zranil Rýdel, v Olomouci nastoupíme bez vykartovaných Šmahaje a Kroupy. Ale my to zase zvládneme, vyhrajeme i na Hané a zachráníme se,“ vyhlašuje Minář, jehož tým ztrácí na čtrnáctou Příbram tři body.

Konkurentům není zlínské obrození po chuti. Kvůli němu musejí přehodnotit záchranářské plány a kalkulace. „Podle mě musí za dané konstelace 28 bodů stačit k záchraně. A čím dříve těch devět zbývajících získáme, tím lépe,“ počítal třeba během zimní přestávky Luboš Urban, trenér Bohemians Praha.

Plán je překročen, ale jistota nikde

Střížkovští už překročili plán, získali 31 bodů - a pořád jim to ke klidu nestačí. Nejsou však sami. „Problémy se záchranou? To absolutně vylučuji! S naší hrou budeme dělat další body, ještě hrajeme dvakrát doma a máme čtyři kola na to, abychom získali jeden potřebný bod. Kdepak záchrana, 31 bodů musí stoprocentně stačit,“ ujišťoval po porážce na Žižkově českobudějovický kouč Pavel Tobiáš.

Jihočeši pak ovšem prohráli i na Slavii, takže v nejistotě jsou dál i oni. Spolu s nimi ještě i Kladno a Příbram. Zlín stoupá vzhůru a jen poslední Žižkov ztrácí kontakt. Pokud viktoriáni prohrají v pondělí doma se Slavií a umožní jí tak slavit obhajobu titulu, mohou být teoreticky již dvě kola před koncem jistým sestupujícím.

Zlín má horší vzájemnou bilanci s Příbramí, nemusí mu stačit ani plný počet bodů získaných v závěru ligy. Minářovo ujištění ‚My se zachráníme!‘ však už konkurenty znervózňuje mnohem reálněji než před pár týdny.

Týmy ohrožené sestupem
Bohemians Praha (31 bodů)
S kým ještě hrají: venku Sparta, doma Ml. Boleslav, venku Olomouc
Co potřebují: Čtyři body znamenají jistotu.
České Budějovice (30 bodů)
S kým ještě hrají: doma Ostrava, venku Liberec, doma Teplice
Co potřebují: Také Jihočechům čtyři body vše řeší.
Kladno (30 bodů)
S kým ještě hraje: doma Liberec, venku Plzeň, doma Ostrava
Co potřebuje: Pět bodů, to je jistota.
Příbram (28 bodů)
S kým ještě hraje: venku Jablonec, doma Žižkov, venku Brno
Co potřebuje: Získat šest bodů.
Zlín (25 bodů)
S kým ještě hraje: venku Olomouc, doma Brno, venku Jablonec
Co potřebuje: Sám musí bodovat a čekat, že konkurenti budou ztrácet.
Viktoria Žižkov (22 bodů)
S kým ještě hraje: doma Slavia, venku Příbram, doma Plzeň
Co potřebuje: Vyhrávat a modlit se...

Reklama

  Plzeň - Slovácko dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia dnes 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.