Hlavní obsah

Ruský mladík Prudnikov se objeví v dresu Sparty dřív, než čekal

PRAHA

Dost možná, že se v sestavě fotbalové Sparty objeví dřív, než sám čekal. A také než předpokládal letenský kouč Jozef Chovanec, jenž chtěl nové ruské akvizici Alexandru Prudnikovi dát přece jen čas, aby se do jeho mančaftu postupně začlenil. „Vždyť přiletěl teprve v pondělí a rovnou z letadla šel na trénink,“ uznal trenér Sparty, že transfer 19letého útočníka ze Spartaku Moskva proběhl hodně rychle.

Foto: ČTK/Krumphanzl Michal, ČTK

Ruský útočník Alexander Prudnikov (vlevo) s trenérem Sparty Jozefem Chovancem.

Článek

Fotbalová Sparta vkládá do Prudnikova velké naděje. Potřebuje střelce. Kanonýra schopného sázet góly v lize i na evropské scéně. On by jím měl být, proto ho na Letné vzývají pomalu jako hvězdu, i když v ruské lize nastřílel ve čtyřiceti zápasech teprve čtyři góly.

„Hvězda? To je moc silné slovo. Chci dávat hodně gólů, vysloužit si respekt a pomoci Spartě vybojovat účast v Lize mistrů,“ vykládal mladý útočník Spartaku Moskva, jen co se na Letné trochu rozkoukal.

„Pořád se tvrdí, že nemáme útočníky, a my přitom v uplynulé sezóně nastříleli druhý nejvyšší počet gólů v lize. To proto, že naše hra není závislá jen na útočnících, ale je rozložena na celou jedenáctku. Alespoň nejsme pro soupeře tak čitelní,“ brání se Chovanec, že by příchod Prudnikova vzýval jako dar z nebes.

Však mu dal už při prvních trénincích pocítit, že v jeho kádru je hráčem jako každý jiný. „U každého trenéra je příprava jiná, od každého se ale mohu něco naučit,“ krčil rameny mladý ruský útočník. „Jsem připravený udělat vše proto, aby mě mančaft přijal a já do něho zapadl. Fotbalově i lidsky. Ale k tomu je zapotřebí mít formu,“ dodával.

Zřejmě ji má, protože trenér Chovanec nevyloučil, že ho hned v pátečním ligovém prologu na teplických Stínadlech postaví. „Je možné, že jeho potenciál využijeme už tam,“ připustil trenér.

Na jedno si ruský útočník ve službách Sparty zvykl v Čechách rychle. Před zápasem o body může zůstat v hotelu, neboť na pověstnou „bazu“, kam ruské kluby pravidelně jezdí, nemusí.

„U nás v Rusku to má svůj důvod. Vzdálenosti jsou veliké, takže jsme se na bazi scházeli před každým utkáním na soupeřově hřišti. A navíc - trenér potřeboval jistotu, že se mu tým sejde,“ vysvětloval, že s adaptací na nové poměry nemá zase až takové problémy. Určitě i proto, že má po boku Romana Hubníka, který v Moskvě hrál a oblékal dres konkurenčního FK Moskva. Tamní fotbalovou mentalitu tudíž zná a hlavně - ruštinu ovládá.

„Jsem jeho přítelem na telefonu, protože sám dobře vím, jak je těžké zvyknout si na novou zemi, řeč a klub. Proto jsem ho do všeho zasvětil a permanentně mu odpovídám na spoustu otázek,“ přiznal Hubník, že i jeho zásluhou se Alexander Prudnikov možná prosadí do sestavy Sparty dřív, než čekal on i trenér Chovanec.

Reklama

Související témata: