Hlavní obsah

Klokani od Botiče chystají žalobu na cenu vstupenek, Střížkov zase na start Škody

PRAHA

Zmatky na druhou. Emoce ještě větší. Tedy, před branami Strahova, protože na trávníku proběhlo první ligové derby dvou Bohemek v klidu! Střížkov nejprve vyšponoval ceny vstupenek pro fanoušky pravověrných klokanů na rovné tři stovky a i když nakonec od Botiče nedorazilo na Strahov zdaleka tolik příznivců, kolik se čekalo, měl Kaprův klub i se čtyřmi tisíci diváky zamotanou hlavu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fanoušci fotbalistů Bohemians 1905 při pochodu před derby se střížkovským rivalem.

Článek
Fotogalerie

Půl hodiny před zápasem střížkovský klub ve svém strahovském vyhnanství zjistil, že nápor fanoušků nezvládá, takže kdo měl v sobě v tu chvíli patřičnou drzost, dostal se na tribunu zadarmo. „A kdo prorazil bránu, což se povedlo asi pětatřiceti fanouškům hostů. Nechtěli jsme však situaci vyhrocovat a proto jsme je nechali,“ sarkasticky pravil sportovní ředitel Střížkova Josef Jícha.

Fanoušci vršovických klokanů se však bránili. „Ale vždyť měli otevřené jen dvě pokladny, takže samozřejmě nemohli nápor zájemců o vstupenky zvládnout,“ zaznívalo z tisícihlavého davu, který ve žlutých tričkách s nápisem Střížkov vers. Bohemians 1905, 4.10. 2009  prodávaných za rovnou stovku připochodoval na větrnou horu z dejvického náměstí. „Museli jsme s kamarádem pořadatelům pomáhat a naše fanoušky organizovat a do ochozů usměrňovat. Jinak nevím, jak by to zvládli,“ přiznával ředitel vršovických klokanů Lukáš Přibyl, že byl před utkáním v plné permanenci.

Antonín Panenka a Jiří Steinbroch před pochodem fanoušků Bohemians 1905.foto: Právo/Jan Handrejch

„Samozřejmě že k zádrhelům došlo, když jsme museli dvě ze čtyř pokladen zavřít. Soupeřovi fanoušci je totiž vystříkali kasrem, takže ty nebohé ženské uvnitř zůstat nemohly,“ bránil se střížkovský ředitel Jícha nařčení, že by jeho klub organizaci derby nezvládl. Stejně tak resolutně popřel, že by příznivci jeho mužstva dostávali vstupenky zdarma, zatímco pravověrní fanoušci vršovických Bohemians za ně museli vysolit tři stovky.

„My je dávali grátis jen našim dorostencům, členům platícím řádně příspěvky a vipákům. Držitelům permanentek jsme pak doporučili, aby si pro ně přišli na Střížkov, protože jsme nevěděli, jak to bude na Strahově vypadat,“ tvrdil Jícha.

Tábor soupeře touto argumentací ale nepřesvědčil, takže fanoušci z Vršovic chystají žalobu. Jestliže totiž Střížkov opravdu rozdával svým fanouškům lístky gratis,  porušil tím nařízení UEFA i pravidla hospodářské soutěže.

„Skutečně stížnost a žalobu chystáme,“ potvrdil ředitel Bohemians 1905 Lukáš Přibyl. „Nedivím se. Oni si na nás pozvali i Českou obchodní inspekci. Jenže ta přišla, žádné porušení nezjistila a proto zase odešla,“ chlubil se střížkovský šéf Jícha.

„Cenovou politiku určuje samozřejmě pořádající klub, ale nařízení UEFA je jasná - na jednotlivé zápasy se nesmí lišit ceny vstupenek do domácího a hostujícího sektoru, což musí kluby dodržovat,“ nechtěl si hrát na soudce první muž českého fotbalu Ivan Hašek přihlížející derby z tribuny.

To ještě netušil, že na světě je další problém, který bude muset svazová generalita řešit. „Podali jsme námitku proti neoprávněnému startu Milana Škody. Ten totiž patří správci konkursní podstaty a nikoli Bohemians 1905. A správce nedal souhlas k tomu, aby mohl v derby nastoupit,“ naznačil Jícha, že nedělní historicky první derby může mít ještě dohru u zeleného stolu.

Reklama

Související témata: