Hlavní obsah

Fotbalovou Slavii děsí splátka obrovitého dluhu. Krach prý ale nehrozí

PRAHA

Verdikt anglického soudu sice ještě v ruce nemají, jeho znění ale dopředu znají. Fotbalová Slavia bude muset uhradit investiční společnosti ENIC, která bývala většinovým vlastníkem klubu, dluh ve výši 111 miliónů korun. Podle generálního ředitele klubu Miroslava Platila ale krizový scénář nehrozí. „Nemám takový signál,“ prohlásil Platil v rozhovoru pro deník Sport.

Foto: Petr Horník, Právo

Fanoušci Slavie.

Článek

Slavia po euforii z mistrovského titulu v roce 2009 neprochází ideálním obdobím. Letos na jaře se místo vysněné obhajoby musela smířit se sedmým místem, daleko od pohárových příček. Stejná pozice jí po sedmi odehraných kolech a nevýrazných výkonech patří i v dosavadním průběhu ligového podzimu.

Do toho vedení klubu očekává v září doručení verdiktu soudu, který projednával spor s ENICem. „Nepůjde o nic neočekávaného. Společnost ENIC hospodařila ve Slavii se ztrátou kolem 60 miliónů korun ročně a tuto ztrátu saturovala půjčkou akcionáře. U těchto půjček později uplatnila jejich vrácení, na čemž není nic překvapivého,“ řekl deníku Sport Platil.

Spor vznikl proto, že Slavia chtěla zaplatit dluh ve splátkách, zatímco ENIC chce peníze na ruku. Celková výše dluhu činí v přepočtu 111 miliónů korun. „Chybou v přepisu ale budeme nejspíš odsouzeni k zaplacení 2,7 miliónu liber (81 miliónů korun) a až později po dalším soudním líčení bude vyměřen zbytek,“ poznamenal Platil.

Statisíce v základu? Mimo českou realitu 

Takový závazek každopádně pro klub s ročním rozpočtem 150 miliónů korun rozhodně není zanedbatelnou položkou. „Určitě by se nám všem lépe dýchalo, kdybychom to mohli splácet postupně a nemuseli zatěžovat náš stávající rozpočet,“ přitakal Platil, podle nějž lze očekávat, že akcionáři klubu se k uhrazení dluhu postaví pozitivně. „Deklarují, že se věc řešit musí a předpokládám, že jakmile bude rozsudek pravomocný, dluh vypořádají. Je to jejich majetek, spravují ho a mají k němu vztah. Neumím si představit, že by z toho někdo vycouval,“ doplnil šéf Slavie.

Krach červenobílých barev prý nehrozí. „Žádný takový signál v tuto chvíli nemám,“ dušuje se Platil. Je ale jasné, že Slavia bude muset šetřit. „Přecházíme třeba na filozofii pracovat s vlastními hráči. Dřív měl klub tendenci nakupovat hráče ze zahraničí, ale to je minulost,“ naznačil Platil s tím, že vedení pracuje s myšlenkou zavedení platových stropů.

„Nejsme bundesliga, tady nemohou být mnohasettisícové základy. To neodpovídá realitě fotbalového profesionála v Česku,“ tvrdí Platil. A jedním dechem dodal, že pro drahé hráče zřejmě nebude ve Slavii místo. „Protože takové prostředky na jejich plat nemůžeme nikde vyprodukovat,“ dodal slávistický ředitel.

Reklama

Související témata: