Hlavní obsah

VIDEO: Pikantní derby - Jarolím proti Brabcovi, Chovanec proti Kiselovi

PRAHA

Bitva o fotbalového vládce Prahy má pikantní náboj sama o sobě. Dnešní derby mezi Slavií a Spartou v Edenu (od 18:00) je však ještě o něco třaskavější. Vyhnanci Erich Brabec a Karol Kisel se poprvé postaví proti trenérům, kteří o ně v táboře rivala ztratili zájem - Karlu Jarolímovi, respektive Jozefu Chovancovi. Pro všechny čtyři zúčastněné to bude velmi delikátní situace.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenéři pražských "S" Jozef Chovanec (vlevo) a Karel Jarolím na tiskové konferenci před derby

Článek

Jarolím proti Brabcovi, Chovanec proti Kiselovi... Oba z nesmiřitelných rivalů mají v týmu hráče, který bude chtít trenérovi soupeře na hřišti v nejprestižnějším duelu dokázat, že udělal velkou chybu, když o něj ztratil zájem.

Karol Kisel prožil na Letné čtyři roky. Odešel však jako nepotřebný a nakonec se chytil až v Austrálii, kde pod vedením Vítězslava Lavičky získal v Sydney mistrovský titul. „Chovanec mi neseděl, ani jeho tréninky,“ popsal svůj konec ve Spartě rtuťovitý záložník, když letos v létě přestoupil do Slavie.

Druhá ostře sledovaná dvojka napsala ještě zajímavější příběh. Erich Brabec dovedl jako kapitán Slavii ke dvěma mistrovským titulům. Loni v létě však přestal klubu za záhadných okolností zapadat do koncepce. Odešel do Turecka a po pár měsících se vrátil domů - ovšem do Sparty, s níž získal svůj třetí titul v řadě... „Vlastně bych měl trenéru Jarolímovi poděkovat, že mě ve Slavii nechtěl,“ prohlásil stoper bezprostředně po zisku další trofeje.

Fotbalisté Erich Brabec (vlevo) a Karol Kisel v tričkách Teribearfoto: Právo/Petr Hloušek

Všichni mají zvýšenou motivaci

A teď proti sobě poprvé vyrukují jako soupeři. Jarolím proti Brabcovi a Chovanec proti Kiselovi. Všichni zúčastnění se však vyjadřují diplomaticky. Oba hráči, stejně jako trenéři. „Nemám s Erichem žádný problém. Fotbal takové momenty přináší a každý by se měl chovat profesionálně,“ ujišťuje Jarolím. „Věřím, že Karol bude mít zvýšenou motivaci, to je úplně v pořádku. Budou ji však mít i naši hráči,“ přidává se Chovanec.

Vyhazov Brabce byl podle mnohých začátkem rozkladu mistrovského týmu sešívaných. Vedení Slavie chtělo stopera loni v zimě přivést zpátky, Jarolím byl však proti. „Do hlavy Ericha a Karola nevidím, bylo by však smutné, kdyby motivaci neměli,“ reaguje kouč sešívaných. „Když jsme na Spartu narazili, Erich byl zraněný a nastoupil proti nám až v poháru, kdy já už byl na dovolené... Pro Brabce to tedy nebude nic nového, už je to nějaký čas, co odešel. Teď zkrátka bude hájit barvy Sparty nejlépe, jak umí,“ líčí Jarolím.

Palermo je pryč, Slavia chce ukončit černou sérii

Sparta je nažhavena po čtvrteční výhře nad Palermem, naopak Slavia má po víkendu na poslední Baník náskok jen dvou bodů. Jako favorit budou v Edenu nastupovat hosté. „Tak já to nevidím. My ligu a pohár oddělujeme, svým charakterem jsou to jiné soutěže. Ale obě jsou pro nás stejně důležité. Pohárové vítězství nad Palermem je minulostí, domácí liga je zase něco jiného. V žádném případě úspěch s Palermem nepřeceňujeme. O favoritovi ať si spekulují fanoušci,“ odmítá Chovanec roli, která bývá v derby nevděčná.

Červenobílí už musejí zabrat, jinak zabřednou do nečekaných problémů. „Spartě musím ke čtvrtečnímu vítězství pogratulovat, ale ani já si nemyslím, že by tenhle výsledek měl mít na derby nějaký zásadní dopad. Jak říká kolega Chovanec, naše liga je něco jiného a každý zápas se vyvíjí jinak. Samozřejmě chceme v derby uspět,“ doufá Jarolím, že jeho tým po čtyřech ligových kolech bez výhry konečně zvítězí.

Reklama

Související témata: