Hlavní obsah

Sérii smrtících gólů Sparty završil v derby Bony. Slavia bude hrát o záchranu

PRAHA

Byl to pro ně hodně krutý závěr derby. Fotbalisté Slavie podali proti Spartě svůj nejlepší podzimní výkon, přesto museli sledovat, jak útočník Wilfried dává rozhodující gól a zajišťuje rivalovi sladkou výhru. Stalo se tak minutu před koncem, což je pro obě S v nové sezóně příznačné. Zatímco Sparta potřetí vyhrála zápas až v samotném závěru, Slavia již popáté ztratila utkání, v němž vedla a směřovala k výhře...

Foto: Milan Malíček, Právo

Brankář Slavie Martin Vaniak inkasuje v derby rozhodující gól od sparťana Bony Wilfrieda.

Článek

Je toho víc, co momentálně dva nesmiřitelné rivaly odlišuje. Tak třeba kvalita útočníků. Zatímco Spartě dozrává mladý tandem Kadlec - Wilfried, který už dokáže dávat góly i v pohárové Evropě, Slavia si musí dát na střelce inzerát. Dalo by se mluvit i o stabilizaci obranné čtveřice či základní sestavy vůbec. Výsledkem toho všeho je nejen postavení v ligové tabulce, ale i schopnost dotáhnout zápasy do vítězného konce.

Vítězné finiše Sparty
Sparta - Slovácko 2:1v 90. minutě rozhodl Kadlec
Sparta - Jablonec 1:0v 87. minutě rozhodl Kucka
Slavia - Sparta 1:2v 89. minutě rozhodl Wilfried

Letenští dokáží vyhrávat i v případě, kdy se jim nedaří a vše ukazuje na to, že body ztratí. Pondělní derby toho bylo důkazem - Sparta již potřetí během podzimu vydřela výhru v posledních minutách. Předtím to dokázala se Slováckem a v minulém kole s Jabloncem.

Sparťané Tomáš Řepka a Bony Wilfried oslavují výhru v derby na Slavii.foto: Právo/Milan Malíček

„Prohrávali jsme, o přestávce však v kabině nebyla bouřka. Trenér říkal, že se hraje devadesát minut, ať běháme víc než oni, vyhráváme souboje, hrajeme agresivněji. Nakonec jsme to zvládli,“ líčil Bony Wilfried, hrdina derby.

Sebedůvěra dokáže smazat nejeden nedostatek. „Vedoucí Plzeň nám sice utíká, ale ještě zbývá hodně zápasů. My si věříme, titul prostě musíme obhájit,“ ujišťuje Wilfried.

Série nedotažených zápasů červenobílé ubíjí

Mít takové sebevědomí, bylo by Slavii hej. Jenže kde ho vzít, když popáté v řadě nevyhrála...? Ve čtvrtém kole předvedla parádní obrat v Brně. Ve 28. minutě tam sešívaní prohrávali 0:2, ale již v 58. vedli 3:2 a tohle skóre udrželi až do konce. To však byla jen výjimka potvrzující pravidlo. Červenobílí během podzimu již pětkrát nedokázali dotáhnout do vítězného konce utkání, v němž se ujali vedení a směřovali k výhře.

Ztracená vedení Slavie
Ostrava - Slavia 1:1Baník vyrovnal v 52. minutě
Slavia - Liberec 1:3Slovan otočil skóre již do přestávky
Teplice - Slavia 2:1Domácí rozhodli v 68. minutě
Slavia - Olomouc 1:1Sigma vyrovnala v 79. minutě
Slavia - Sparta 1:2Letenští rozhodli v 89. minutě

„Sami bychom rádi věděli, čím to je. Před každým zápasem si říkáme, že do toho půjdeme ze zajištěné obrany, že je potřeba uhrát vzadu nulu, že si musíme vytvořit gólové šance a že nějaký gól určitě dáme... Sice opravdu skórujeme, ale z jediné šance nebo pološance, kterou soupeř má, pak inkasujeme. A to je ubíjející,“ přiznával záložník Jaroslav Černý po plichtě s Olomoucí.

Smutný slávistický brankář Martin Vaniak po prohraném derby se Spartou.foto: Právo/Milan Malíček

Další domácí zápas se Spartou však dopadl ještě hůř. Slavii nezbyl ani ten bod... „Jsme v krizi, jinak už se to nazvat nedá. Derby bylo ideální příležitostí odrazit se k lepším výkonům, jenže nás bohužel srazilo ještě níž,“ zoufá si obránce Petr Trapp, autor úvodního gólu v derby.

„Již poněkolikáté jsme vedli, jenže nedokázali přidat další gól a nakonec ztratili body. Vždycky přestaneme hrát a spoléháme, že už to ukopeme. Zase jsme na to doplatili. A jestli to takhle půjde dál, budeme hrát o záchranu,“ uvědomuje si Trapp.

Jenže Slavia hraje o záchranu již teď. V tabulce jí sice patří devátá příčka, na poslední Baník však má náskok jen dva body a od sestupové příčky jí dělí bodík jediný. V příštím kole navíc nastoupí na Slovácku a pak doma přivítá rozjetou Plzeň...

Reklama

Související témata: