Hlavní obsah

Slavia versus Baník, to je bitva senzačních bídníků o kousek naděje

PRAHA

Slavia 15 bodů a skóre 16:21, Baník 15 bodů a skóre 16:22. Krutě by se mýlil ten, kdo by si myslel, že nedávné perly fotbalové Gambrinus ligy nasbíraly tolik bodů za pár úvodních kol. Je to jejich bídný zisk přesně v polovině soutěže! Není se tedy co divit, že dva domácí velkokluby mají pod sebou v tabulce už jen stejně strádající Brno a nováčka z Ústí nad Labem. Další záchranáři jim zatím unikají.

Foto: Petr Horník, Právo

Slávista David Hubáček si vyskakuje, přihlíží Hocine Ragued.

Článek

Nebude to bitva o mistrovský titul či start v evropských pohárech, jak si prestiž obou klubů zasluhuje. V pátek večer bude v Edenu k vidění souboj dvou mužstev pachtících se za každým bodíkem, který by jim dal alespoň trochu naděje před neklidnou zimou.

„Postup v poháru přes Viktorii Žižkov by nás měl nakopnout, ale v to jsme na podzim doufali už tolikrát, že to raději nebudu opakovat... Baníku jde také o všechno, bude to hodně těžké,“ uvědomuje si kouč červenobílých Michal Petrouš.

Ostrava poprvé vyrukuje s trenérem Markem

Soupeř sází na účinek „nového koštětě“. Na ostravskou lavičku poprvé usedne nový trenér Karol Marko. „Hráči Baníku se budou chtít před novým trenérem ukázat, budou mít další motivaci. Ale s tím musíme počítat a vyhecovat se ještě víc,“ upozorňuje Petrouš.

Jeho protějšek si svůj nový tým oťukával na Bazalech tři dny. „Říkám otevřeně, že mám z kluků dobrý pocit. Jsou tady výborní fotbalisté, kteří jen potřebují získat zpátky ztracené sebevědomí. Změnili jsme některé věci z pohledu taktiky a hlavně bránění, na kterém jsme hodně pracovali. Dostat v patnácti zápasech dvaadvacet branek je opravdu hodně,“ řekl Marko.

Rozpaky fotbalistů Baníku - zleva Řezník, Lukeš a Varadi.foto: Právo/Michaela Říhová

Do Ostravy přišel z Banské Bystrice. Na její lavičce si velkou oklikou sešívané prověřil. „Tuším, jak Slavia hraje. Už jsem ji měl možnost vidět, když jsem byl v Příbrami. Navíc v týmu je pořád znatelný rukopis trenéra Jarolíma. Poslední zápas ve slovenské lize jsme navíc hráli proti Slovanu, který Karel Jarolím převzal, a tam to bylo také zřejmé. To jsou prostě věci, které jsou dané,“ usmívá se Marko, jemuž poskytl své postřehy také exslávista Zdeněk Šenkeřík.

Teď, nebo nikdy, zní z obou šaten

„Každý zápas věříme, že se už musíme konečně odpíchnout. Teď zbývají poslední dvě kola a my uděláme všechno pro to, abychom v nich získali šest bodů. Potřebujeme je teď jako sůl, doufejme, že to vyjde i v pátek,“ přeje si slávistický obránce Jiří Koubský.

Tu samou víru šíří pro změnu v baníkovské šatně její lídr Martin Lukeš. Působil i ve Slavii, ale nic zvláštního z toho nevyvozuje. „Hrál jsem tam už dávno, takže se vůbec nedá říct, že by to pro mě mělo být něco extra. Slavii vůbec nesleduji, takže o nikom ze současného kádru nic nevím,“ ujistil Lukeš.

Páteční předehrávka 16. kola Gambrinus ligy začne v Synot Tip Areně v 18:15, přímý přenos vysílá Nova Sport. Podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na stránkách Sport.cz.

Předpokládané sestavy:
Slavia: Zlámal - Kaufman, Čelůstka, Koubský, Hubáček - Hora, Belaid, Jarolím, Kisel, M. Černý - J. Černý. Absence: Vlček, Naumov, Vyhnal, Janda (všichni zranění).
Ostrava: Daněk - Řezník, Neuwirth, Bolf, Neves - Marek, Greguš - Varadi, Lukeš, Koukal - Zeher. Absence: Frejlach, Šmejkal (oba zranění).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.