Hlavní obsah

Liga završí dlouhý podzim, Sparta chce dál stahovat náskok Plzně

Počátkem července odstartovala domácí podzimní fotbalová sezona a završena bude 17. kolem nejvyšší soutěže. O víkendu se ale hraje pouze pět zápasů, definitivní tečku udělají až dvě pondělní dohrávky. O víkendu bude pozornost upřena především na Letnou, kde budou chtít sparťané reagovat na páteční výsledek z Edenu a udržet, případně snížit náskok vedoucí Plzně.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Autor druhého gólu Bony Wilfried se objímá s Tomášem Řepkou po vítězství Sparty v Liberci.

Článek

Na Jihočechy to Sparta v poslední době neumí

Spartě závěr podzimu vychází, má za sebou čtyři ligové výhry, které vždy nesly brankovou pečeť útočníka Kweukeho. Proti Jihočechům ale bude obhájce titulu muset zlomit prokletí utkání po reprezentačních pauzách, v nichž se jim dlouhodobě nedaří a podobně to vypadá v posledních zápasech s nedělním soupeřem.

„Obecně nelze hledat společný důvod, proč se proti nejbližšímu soupeři nevyhrávalo, každý zápas byl totiž jiný. O to ale máme větší motivaci, abychom tentokrát vyhráli,“ řekl trenér Jozef Chovanec, kterého potěšilo, že se mu vrátili zpět v pořádku reprezentanti. Slovenský záložník Kucka ani za národním týmem neodcestoval a doléčoval v Praze zdravotní neduhy.

Hosté vyhráli na Letné pouze jednou: v roce 1993 brankou dnešního ředitele Poborského. Od té doby sice nevyhrávají, ale poslední dva pražské duely skončily remízou a v prvním podzimním souboji Spartu doma Budějovičtí porazili. Aktuálně ale mají hodně starostí, v posledních dvou zápasech osmkrát inkasovali a navíc jsou nejhorším týmem venku. „V obraně jsme v posledních zápasech hráli velmi špatně. Po hráčích budu chtít zlepšení,“ pravil před cestou na Letnou trenér Jaroslav Šilhavý.

Sparta: Blažek - Kladrubský, Brabec, Řepka, Pamič - Sionko, Vacek, Kucka, Zeman - Wilfried, Kweuke. Absence: Kušnír, Kucka (oba nejistý start), Hušek, Matějovský (oba rekonvalescence po operaci).

Č. Budějovice: Kučera - Laštovka, Lencevič, Lengyel, Žižka - Stráský, Černák, Rakovan, Otepka, Mezlík - Ondrášek. Absence: Horejš, Benát, Leština, Nitrianský, Hudson (všichni zranění).

Zbývající program 17. kola
Sobota 20. listopadu: 16:00 Slovan Liberec - FK Ústí nad Labem (na podzim 0:0, rozhodčí Královec), 18:20 FK Mladá Boleslav - Slavia Praha (ČT4; 0:1, L. Kovařík).
Neděle 21. listopadu: 15:00 FC Hradec Králové - 1. FC Slovácko (1:2, Zelenka), Sigma Olomouc - 1. FK Příbram (0:0, Damková), 16:00 Sparta Praha - Dynamo České Budějovice (Sport2; 0:1, Matějek).
Pondělí 22. listopadu: 17:00 Zbrojovka Brno - Baník Ostrava (0:3, Franěk), 18:00 FK Teplice - FK Baumit Jablonec (ČT2; 1:1, Jech).

Sešívaní jedou před těžkou zimou bodovat do Boleslavi

Souboj dvou velkých rivalů uvidí Mladá Boleslav. Domácí prohráli jeden z posledních jedenácti zápasů a svým ofenzivním stylem dokážou přehrát kdekoho. Teď si brousí zuby na Slavii, s níž nevyhráli už čtyři a půl roku. „Věřím, že na rozdíl od našeho zápasu v Českých Budějovicích se dlouhodobé statistiky podaří změnit,“ řekl trenér Karel Stanner.

Slavia se trápí, z předchozích dvanácti zápasů vyhrála jediný a pokud nechce přezimovat na hraně sestupu, musí bodovat. „Boleslav má dobře sestavený tým s velkou silou v útoku a v Budějovicích navíc prokázala i velkou efektivitu v zakončení. Věřím však, že mají i slabiny, které dokážeme odhalit,“ uvedl trenér Michal Petrouš.

Mladá Boleslav: Miller - Kúdela, Dimitrovski, Rolko, Šírl - Mendy, Procházka, Opiela, Táborský - Kysela, Kulič. Absence: Chramosta, Kalina, Janíček (všichni zranění), Řezníček, Fabián, Johana (všichni ŽK).

Slavia: Zlámal - Kaufman, Čelůstka, Koubský, Hubáček - Dembélé - Janda, Belaid, M. Černý - J. Černý, Kisel. Absence: Hora (4 ŽK), Vlček, Naumov, Vyhnal (všichni zranění).

Slovan chce potvrdit svůj vzestup

Liberec jde po příchodu trenéra Petra Rady výkonnostně nahoru, po dvou výhrách přišla remíza na půdě vedoucí Plzně. Teď bude nabádat své hráče, aby nepolevili v ostražitosti a hráli zodpovědně i proti poslednímu Ústí. „Když zápas zvládneme, budeme mít zimu klidnější, musíme potvrdit poslední výsledky,“ řekl Rada, který už s Nezmarem po záskoku na stoperu počítá znovu do ofenzívy. Štajnera čeká 100. zápas v české lize.

Nováček z Ústí zažívá trudné období, po devíti zápasech bez výhry zůstává na poslední místě ligy a konkurence se mu začíná vzdalovat. Pokud Severočeši chtějí sérii neúspěchů zastavit, musí podle trenéra Svatopluka Habance zlepšit defenzivu, neboť v posledních třech zápasech inkasovali jedenáctkrát. „To je naprosto neúměrné číslo. V Liberci musíme začít především od obrany, všechno ostatní bude nadstavba,“ dal Habanec najevo, s jakou taktikou pod Ještěd jeho svěřenci vyrazí.

Liberec: Bičík - Gebre Selassie, Kelič, Holeňák, Fleišman - Vácha, Gecov, Bosančič, Breznaník - Štajner, Kerič. Absence: Dejmek (nejistý start).

Ústí: Buček - Hyčka, Džuban, Valenta, Vrtělka - Jindráček, Zachariáš, Martykán, Volek - Kraut, Veverka. Absence: Polák, Janů (dohoda klubů), Dvořák (zranění).

„Votroky“ trápí efektivita

Zabrat by potřeboval i druhý nováček z Hradce Králové proti Slovácku. Ve vzájemných duelech se ještě nikdy neradoval hostující tým. „Chybí nám efektivita v zakončení. V posledním zápase jsme tlačili, ale gól z toho nebyl,“ zná trenér Václav Kotal největší slabinu svého týmu.

Slovácko touží minimálně po bodu. Remízou by splnilo svůj plán mít před zimní přestávkou na svém kontě 20 bodů. „Pokusíme se navázat na výkon v Mladé Boleslavi. Pokud se nám to podaří, nemáme se čeho obávat,“ myslí si trenér Miroslav Soukup, jenž připomněl, že soupeř doma dokáže porážet Spartu, Jablonec či Olomouc, ale nezdolal třeba Ústí a Bohemians.

Hradec: Lindr - Wozniak, Chleboun, Kasálek - Poděbradský, Fischer, Pávek, Rezek - Černý, Dvořák, Pilař. Absence: Hájovský (nejistý start).

Slovácko: Filipko - Kuncl, Mezlík, Kordula, Kubáň - Fujerik, Volešák, V. Valenta, J. Valenta - Nestorovski, Švancara. Absence: Ondřejka (ŽK), Szmek, Košút (oba zranění).

Příbram je pro Hanáky příjemný soupeř

Olomoucí by mohly znovu otřást nové spekulace týkající se jejich účastí v korupční kauze z předminulé sezóny, ale už několikrát se Hanáci dokázali s tlakem vyrovnat. Teď navíc přijíždí příjemný soupeř, vždyť Příbram zde osm let nevyhrála. Domácím se však rozpadla defenzíva. Trenér Zdeněk Psotka musí sestavu poslepovat bez čtyř obránců. „Kádr máme dostatečně široký, nějak se s tím vyrovnáme,“ míní Psotka, že absence hru neovlivní.

Příbram drží čtyřzápasovou sérii neporazitelnosti, teď ale projde těžkým testem. „Naše poslední dobré výsledky by nám měly dodat sebevědomí, hráči poznali, že se mohou měřit s každým. Důležité bude, abychom hráli aktivně a jen nezalezli před vlastní šestnáctku, což by byla sebevražda,“ řekl trenér Roman Nádvorník.

Olomouc: Drobisz - Janotka, Murin, Rossi, Machalický - Bajer, Hořava, Ordoš - Petr, Hubník, Šultes. Absence: Dreksa, Kučera (zranění), Vepřek, Škerle (oba ŽK).

Příbram: Hruška - Plašil, Nohýnek, J. Štochl, Divíšek - Borek, Videgla, Tarczal, P. Pilík - Huňa, M. Štochl. Absence: Klesa (zranění), Macek, Pleško (oba ŽK).

Reklama