Hlavní obsah

Sparta ztrácí na Plzeň jen dva body místo dvanácti! Šlo o hrozné manko, vzpomíná Vacek

Zdánlivě nerovná bitva. Zatímco ve středu plzeňské zálohy září pětatřicetiletý matador Horváth, ve středové řadě Sparty oslňuje o dvanáct let mladší Kamil Vacek. Ale nejde o žádného vyjukaného zajíce. Odpovědnosti ani tlaku se před sobotním soubojem dvou nejlepších týmů fotbalové Gambrinus ligy nijak nebojí. „Pro mě je v tomhle vzorem motocyklový mistr světa Valentino Rossi. Je fantastické, jak se umí vypořádat s tlakem. Když člověk vezme působení ve Spartě a uvědomí si, čemu čelí Valentino, jde o obrovskou inspiraci. Je vystaven stresujícím situacím, ale stejně zvládá těžké chvíle s nadhledem. I já se proto snažím velké a těžké zápasy užívat,“ vypráví mladý záložník s vidinou bitvy o první místo.

Foto: Vlastimil Vacek

Souboj liverpoolského Lucase (vpravo) se sparťanem Vackem.

Článek

Jak se vám momentálně dívá na tabulku, když je ztráta Sparty na vedoucí Plzeň dva body místo dvanácti, které měli Západočeši k dobru v průběhu podzimu?

Tehdejší manko bylo hrozné. Hodně nás bylo zraněných, ale postupně jsme nabírali sílu a zvládli i zápasy, kdy se nám tolik nedařilo. Ale nyní máme vše zase ve svých rukách. Když porazíme Plzeň, půjde o velký skok vpřed. Prakticky celý podzim Plzeň honíme, vytvořili jsme na ně tlak, protože moc bodů neztrácíme.

V čem nyní, s odstupem měsíců, vidíte důvody tak velkého podzimního rozdílu v bodovém zisku Sparty a Plzně?

Skákat z Evropské ligy do české nejvyšší soutěže nebylo snadné. Ale jak jsme zvládli těžké zápasy v Evropské lize, nabrali jsme sebevědomí. Viděli jsme, že máme sílu. A zraněných jsme vážně měli strašně moc.

Zatímco Sparta na jaře oba duely zvládla vítězně, Plzeň získala jen čtyři body. Zvedli jste se o tolik nebo výkonnost Západočechů tak poklesla?

Bylo by hodně naivní myslet si po dvou zápasech, že máme lepší formu. Liga je strašně dlouhá. A když udělali plzeňští tolik bodů, nemohou být špatní. Na druhou stranu náš vzájemný zápas o titulu určitě nerozhodne. Asi není možné vyhrát všechny zbývající zápasy. Ať už mluvím o nás či Plzni. Každopádně kdybychom deset kol před koncem zcela smazali ztrátu na Plzeň, šlo by o obrovský impulz pro naše sebevědomí.

A pro Západočechy asi o hodně velkou ránu pro psychiku.

To nevím. Mají také dost zkušených hráčů, kteří uhráli titul právě u nás. Ale prostředí ve Spartě je z hlediska tlaku hodně náročné. I my mladší jsme už hodně zažili. Umíme žít s tím, že si nemůžeme dovolit žádné zaváhání. A zatímco Plzeň nikdy neříkala, že titul je její prioritou, my jsme zvyklí hrát s vědomím, že ve Spartě se počítá jedině první místo.

Cítíte se ve srovnání s Plzní ve výhodě i díky dvěma jarním zápasům v Evropské lize s Liverpoolem?

Určitě nás dvojzápas s tak silným soupeřem posunul dál. Kvůli takovým utkáním člověk hraje fotbal.

Vám se oba duely vydařily. Vysloužil jste si pochvalu od trenéra Chovance, jméno Vacek se skloňuje v souvislosti s reprezentací. Cítíte, že vaše forma ve Spartě je nejlepší od příchodu v létě 2007?

Tehdy jsem si sáhnul na dno. Pomalu dva roky jsem nehrál fotbal. Nicméně už v loňské sezóně jsem se cítil odolnější, silnější. Vlastně až ve Spartě jsem pořádně nakouknul do dospělého fotbalu. Před příchodem do Prahy to bylo jeden měsíc tak, druhý zase jinak. Potřeboval jsem být zdravý, což momentálně jsem a vážně se cítím skvěle. Odehrál jsem spoustu těžkých zápasů, chci se pořád zlepšovat.

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Slovácko dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia dnes 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.