Hlavní obsah

Plzeňští Rumcajsové se špióna Pelty na bagru nebojí

PLZEŇ

Žádné modely, ale hordu loupežníků podle současné vizáže připomínají fotbalisté Plzně. Už v prvním březnovém týdnu odhlasovali dohodu o zákazu používání žiletek a holicích strojků, tudíž po měsíci jsou tváře Západočechů řádně zarostlé. A aby byl jejich hon za titulem ještě pestřejší, při tréninku za zády svěřenců trenéra Vrby řinčí bagry demolující starou tribunu.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Plzeňští vousáči (zleva) Milan Petržela, David Bystroň a Michal Ďuriš se radují z gólu do sítě Ústí.

Článek

„Každému vousy trošku vadí, ale ve hře je příliš mnoho, než aby někdo sebral odvahu a dohodu porušil,“ říká útočník Marek Bakoš. On ani nikdo z parťáků nesmí přijít s hladkou tváří pod hrozbou pokuty, dokud nebude mít Plzeň jistý titul nebo neklesne na druhé místo.

„Je hodně, ale hodně vysoká,“ připouští Bakoš, že nikdo nechce ochudit peněženku, ale hlavně riskovat, že se týmu přestane dařit. Vousáči z Plzně, připomínající čím dál více loupežníky Rumcajse, totiž na jaře ještě neprohráli. A protože pověrčiví jsou všichni do jednoho, raději snášejí na tváři huňatý porost, než by dali všanc vidinu ligového titulu.

Vpravo plzeňský Marek Bakoš a Michal Valenta z Ústí.foto: ČTK/Libor Zavoral

Nikdo si nestěžuje

„Hlavně v prvních dnech jsme si všichni říkali, jak nás tváře škrábou a svědí. Teď už je to lepší,“ vypráví Bakoš. „Nikdo si nestěžuje. Ani přítelkyně, protože vousy už jsou dlouhé, a tak se s radostí o naše měkké tváře třou,“ usmívá se věčný vtipálek Pavel Horváth.

Poslední kolo se hraje až 28. května. Západočeši věří, že tou dobou budou mít tváře hladké a titul v kapse. Pokud zvládnou páteční duel s Jabloncem, jsou skoro mistry. „Severočeši nám cestu mohou zkomplikovat, ale v případě výhry bude naše pozice zajímavá,“ tuší trenér Pavel Vrba.

Pavel Horváthfoto: Právo/Jan Handrejch

Přípravu jeho týmu však komplikuje přestavba plzeňského stadiónu. Těžká technika se pustila do demolice tribun. „Uzavřít stadión před případnými zvědy je v dané situaci nadlidský úkol. Ale špehů se nebojím. Nikdy jsem neviděl pana Peltu jezdit na bagru,“ smál se Vrba v narážce na šéfa severočeského klubu. „Já v Bulharsku zažil i hřiště, kde se na hřišti před zápasem pásly kozy. Takže bagry při tréninku mě nerozhodí,“ culil se zadák David Bystroň.

Reklama

Související témata: