Hlavní obsah

Penalta to byla přísná. My si ale stěžovat nepůjdeme, pravil jablonecký kouč

PLZEŇ

Debaty tahle penalta nevzbudila. A vášně kolem ní už teprve nevzplály, i když zejména po shlédnutí televizního záznamu se zdál Rezkův pád v jablonecké šestnáctce hodně přihraný a pokutový kop nařízený sudím Drábkem za Benešův zákrok dost přísný. Přitom šlo o moment, kdy se v páteční noci šlágr kola mezi první Plzní a třetím Jabloncem lámal. Boj o mistrovský titul dost možná také...

Foto: Milan Malíček, Právo

David Limberský (vlevo) a Pavel Horváth z Plzně se radují z branky, kterou po neproměněné penaltě vsítil Rezek.

Článek

Možná to bylo proto, že mezi trenérským učitelem Komňackým a jeho žákem Vrbou jsou podobné debaty prostě nepřípustné. Oba působí příliš distingovaně a nad běh věcí fotbalových povzneseně, než aby se nechali do nějakých hádek zavléct. Třeba ale ke klidu zbraní přispělo i to, že penaltový exekutor Horváth selhal a trefil jen tyč, byť pravdou je, že odražený míč dobíhající Rezek do sítě procpal a dostal Plzeň do vedení.

Nikam si stěžovat nepůjdeme, pravil Komňacký

„Nejsem čaroděj, abych ze vzdálenosti sedmdesáti metrů posoudil, zda šlo o penaltu či nikoli. Rozhodčí byl blízko, pomezní rovněž a já nemám sebemenší důvod jim nevěřit. Rozhodně si nepůjdeme nikam stěžovat,“ pravil v narážce na předchozí duel  se Spartou s jemnou ironií v hlase jablonecký kouč Komňacký.

Přitom ho penalta namíchla. Druhá žlutá karta pro Beneše, který musel už po pětapadesáti minutách odkráčet z placu, zrovna tak.

„Víc jsem ho zpucoval za první žlutou. Hrál si na Brazilce a nemá na to,“ přiznal, ale i tak litoval, že vyloučení nabouralo jeho taktické plány. „Chtěli jsme hrát fotbal a postavit se Plzni jako rovný rovnému. Do vyloučení se to dařilo, pak už jsme museli bod vydřít bojovností, za níž hráčům děkuji,“ ocenil výkon svých svěřenců.

Ani domácí kouč Pavel Vrba se do debat o penalta nepustil. „Mně to nepřísluší. Od toho jsou na place rozhodčí,“ pravil lakonicky, i když pokutový kop jeho týmu pochopitelně pomohl. A nic na tom nemění, že ho ani tentokrát neproměnil.

Horváth humor neztratil

Ve druhém jarním kole na Slovácku selhal v roli exekutora Rezek, za což dostal od trenéra náramně vyčiněno, neboť kopat měl Horváth, proti Jablonci vyhořel pro změnu právě Horváth. Jenže ten měl alespoň to štěstí, že balón odražený od tyče Rezek do sítě přece jen dostal.

„Chtěli jsme takhle penaltu rozehrát za stavu 3:0, ale udělali jsme to o něco dřív,“ zlehčoval plzeňský kapitán moment, při němž se o spoustu diváků ve vyprodaných ochozech pokoušel infarkt.

„To se stane i lepším hráčům. Ďolík, šišatý míč, dobrý brankář,“ přešel Horváth do vážnější tóniny. Ale že by se mu na exekuci penalty nechtělo a dlouhým otálením dával najevo, že dá při pokutovém kopu přednost někomu jinému, to odmítl. „To ne. Jen prostě nemám rád, když balón stojí dlouho v klidu.“

I bod kapitán nakonec bral

Zahozený a teprve dorážkou zužitkovaný pokutový kop sice Plzni k vedení pomohl, vítězství jí však nepřinesl. Jablonec i v deseti dokázal po pár minutách skóre srovnat.

„Škoda, vyhrát jsme mohli a měli, protože jsme si nachystali víc ložených šancí. Mohli jsme být první, kdo dobrou jabloneckou sérii přeruší a jarní tažení Severočechů zastaví,“ litoval Horváth promarněných příležitostí, z remízy však vědu nedělal.

„I bod beru. A při pondělním derby budu pochopitelně fandit Slavii. I když nevím, zda se budu moci na její zápas na Spartě dívat. Pár dnů jsem nebyl doma, takže se zřejmě budu muset věnovat jiným povinnostem. Třeba koupání potomků,“ dostal se i plzeňský dirigent po remízové partii do svého obvyklého optimistického rozpoložení.

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Slovácko dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia dnes 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.