Hlavní obsah

Plzeň může o víkendu slavit titul, Ústí nad Labem sestoupit

PRAHA

Ve fotbalové lize zbývají odehrát poslední tři kola a stále není rozhodnuto o tom, kdo se bude radovat z titulu a kdo sestoupí. Nadcházející 28. kolo by mohlo vyřešit dva otazníky - Plzeň může poprvé v historii slavit mistrovskou korunu a Ústí nad Labem definitivně zpečetit svůj pád do druhé ligy.

Foto: Petr Eret, ČTK

Fotbalisté Plzně mohou být novým mistrem už v sobotu

Článek

Situace v čele tabulky je mnohem jasnější než loni, kdy do posledního hracího dne bojovalo o titul trio týmů. Nyní si tři kola před koncem mohou brousit zuby na mistrovské vavříny už jen dva celky - vedoucí Plzeň a druhá Sparta Praha, která ztrácí čtyři body a má horší vzájemnou bilanci. Tajenka o tom, kdo si v příští sezoně jako vítěz české ligy zahraje v druhém předkole Ligy mistrů, přitom může být rozluštěna už po tomto kole.

Pokud Sparta neporazí v páteční předehrávce v malém pražském derby rozjeté Bohemians 1905, nabídne Plzni šanci již v sobotu oslavovat premiérový titul. Západočechy by k němu v takovém případě vynesla výhra v Teplicích.

Potvrdí-li však Sparta proti "klokanům" roli favorita a zvítězí, o titulu se rozhodne nejdříve za týden. Také případné plzeňské klopýtnutí na Stínadlech by korunovaci nového českého mistra oddálilo.

Jablonec má ještě šanci být druhý

Na druhé místo se ještě může teoreticky posunout Jablonec. To by však musel vyhrát všechny tři zápasy a Sparta získat maximálně bod. Tým na druhé příčce bude čekat třetí předkolo Evropské ligy, celek z třetího místa půjde do druhého předkola stejné soutěže.

Na konci tabulky je situace mnohem zamotanější. Oba sestupující ještě první liga o tomto víkendu určitě nepozná, může však už být zpečetěn osud nováčka z Ústí. Do druhé nejvyšší soutěže pošle Severočechy případná porážka nebo remíza v Ostravě, výhra je zachrání od pádu z ligy pouze za předpokladu, že Příbram nezvítězí na hřišti Slavie.

Důležitý záchranářský duel hostí předposlední Brno, kam zavítají aktuálně třinácté České Budějovice. Zbrojovka se může k Jihočechům přiblížit na dva body, na druhou stranu výhra Dynama by znamenala jeho záchranu. Úplnou definitivu udržení ještě nemají Slovácko a Ostrava, ligovou příslušnost pro další sezonu si mohou pojistit v tomto kole.

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Slovácko dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia dnes 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.