Hlavní obsah

Dukla si zase zahrála na Ligu mistrů, pak brala zlatý bod

PRAHA

Dlouhých sedmnáct let čekala fotbalová legenda na návrat do první ligy. Když ta chvíle v pátek večer přišla, neoslavila Dukla na Julisce ani vstřelený gól, ani výhru. Bezbranková remíza s ambiciózní Olomoucí však má pro nováčka velkou cenu. „Návrat mezi elitu jsme si patřičně užili. A získaný první bod je pro nás malým vítězstvím,“ líčil trenér Luboš Kozel po premiéře.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Olomoucký Adam Varadi se snaží obrat o míč Pavla Haška z Dukly

Článek

Kdo procházel pod okny kabiny Dukly, mohl si připadat víc na Nou Campu nebo Old Trafford, než na pražské Julisce. Z šatny nováčka se těsně před nástupem na trávník linula hlasitá hymna Ligy mistrů. Jako by domácí borci zase vstupovali na vrcholnou evropskou scénu jako jejich slavní předchůdci Josef Masopoust a spol., kteří si s čestnými permanentkami v kapse nenechali návrat legendy ujít.

„Naším dýdžejem v kabině je Pavel Hašek. Repertoár, který v šatně vypaluje, obměňuje, ale hymna Ligy mistrů nikdy nechybí. Provázela nás celou druhou ligou - a byli jsme úspěšní,“ usmíval se kapitán Jan Vorel.

Remíza je pro nováčka malým vítězstvím

Zatímco bývalý hráč Blšan či Slavie má na kontě přes dvě stovky prvoligových startů, celkově není kádr nováčka zdaleka tak zkušený. „Měli jsme šest ligových nováčků a Olomouc nám nastavila zrcadlo naší výkonnosti. Pokud budeme chtít konkurovat těmto kvalitním týmům, musíme přidat. Na výhru jsme zatím neměli a vybírali si daň z nezkušenosti,“ přiznával trenér Luboš Kozel.

Návrat mezi elitu si však mužstvo patřičně užilo. „Rozdíl mezi první a druhou ligou je hlavně v rychlosti a práci s míčem, ale to jsme čekali. Získaný první bod je pro nás malým vítězstvím. Podpoříme jím naše další úsilí a odstraňování nedostatků nám půjde rychle,“ těší se Kozel.

Jan Svatonský z Dukly (vlevo) před Tomášem Janotkou z Olomoucefoto: Právo/Petr Hloušek

Varadi vzal remízu na sebe

Hanáci z remízy až tak nadšení nebyli. Tím spíše, že Adam Varadi měl tutovku, ale místo aby míč uklidil do branky, sedl si na něj... „Stoprocentní šance. Kdybych ji proměnil, odvezli jsme si tři body. Remízu tedy beru na sebe,“ líčila letní posila Olomouce.

„Dukla pro nás byla neznámou. Většinu zápasu jsme ale měli převahu a mohli si připadat jako doma. Také díky stadiónu, který je na naše poměry dost atypický. Uznávám, že to je pro fotbal historické místo, ale já bych ho nechal spíš na atletiku,“ rýpl si Varadi.

Olomouc tak znovu doplatila na špatnou produktivitu, která ji sráží delší dobu. „Když se Varadi netrefil, musel jsem doufat, že přijde ještě další šance. V létě jsme obměnili celou útočnou fázi. Na Dukle nám chyběl potrestaný Heinz, který by byl platný, na šampionátu devatenáctek máme ještě Přikryla. Budeme usilovně pracovat, abychom produktivní byli,“ ujišťoval kouč Zdeněk Psotka.

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Slovácko dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia dnes 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.