Hlavní obsah

Kdysi Sionko vodil Kadeřábka za ruku, dnes bojují o sestavu

PRAHA

Na podzim 2001 přivedl Libor Sionko za ruku tehdy devítiletého Pavla Kadeřábka na letenský trávník před utkáním Ligy mistrů s Bayernem Mnichov. Dnes spolu bojují o místo v základní sestavě...

Foto: Archiv Sparty

Na tomto snímku jsou čtyři hráči současného kádru Sparty. V horní řadě první zleva Libor Sionko a třetí Jiří Jarošík (Vlado Labant resp. Zdeněk Grygera už na Letné nepůsobí). V dolní řadě je druhý zleva Pavel Kadeřábek a čtvrtý Zdeněk Folprecht.

Článek
Fotogalerie

„Zdá se to neuvěřitelné. Když jsem viděl tu fotku, jak Pavel stojí přede mnou... Tehdy klučina někam po prsa a dnes je větší než já a sedíme v jedné šatně, jsme spoluhráči a svým způsobem jsme konkurenti. Čas hrozně letí,“ přiznal s úsměvem pětatřicetiletý Sionko. Jiří Jarošík tehdy vedl za ruku Zdeňka Folprechta, dalšího z mladíků, kteří jsou v  kádru Sparty pro jarní část sezóny.

„Moje role v mužstvu vychází z mého věku a zkušeností. Když mi to půjde, samozřejmě udělám všechno proto, abych hrál. V každém případě ale chci být mužstvu užitečný svými zkušenostmi. Podpořit mladé hráče. Je logické, že postupně převezmou hlavní role v mužstvu,“ ví Sionko, ale dělá v tréninku maximum pro to, aby pravidelně hrál.

Hřebík je jiný Sionko patřil za působení Jaroslava Hřebíka k základním kamenům mužstva. Podílel se ve zmíněné sezóně na úspěšném tažení Ligou mistrů. Hřebík se v prosinci do Sparty vrátil v jiné pozici, jako generální sportovní manažer. Na přípravě se ale také podílel. Podle Sionka je jiný než tehdy... „Je to pochopitelné, každý se mění, reaguje na vývoj fotbalu. Ty změny se, týkají především taktiky. Vyžaduje od nás jiné řešení některých situací než dřív. Jeho náročnost k hráčům ale zůstala,“ prozradil Sionko.

Zimní příprava pod Hřebíkem a jeho pravou rukou Martinem Haškem byla také jiná než dřív. „Bylo to hodně dáno počasím, které tu začátkem ledna vládlo. Byla však náročná, jako každý rok, ale dala se zvládnout. Cítil jsem únavu, ale nebyl jsem přetažený tak, aby mi to škodilo.

Proč doma prohrávali, neví Sparta vede ligu o šest bodů, ve hře je také v domácím poháru. Oba tito „zajíci" ji zajímají. To potvrzuje i zkušený záložník. „Věřím, že budeme na jaře silnější, než na podzim. Máme potenciál i prostor se dál zlepšovat, a pokud půjdeme výkonnostně nahoru, naše síla poroste,“ pravil přesvědčivě.

Sparta na podzim vyhrála všechna ligová utkání na hřištích soupeřů, zato doma v posledních třech zápasech ztratila osm bodů. Prohrami 0:3 s Libercem a Mladou Boleslaví, k nimž přidala bezbrankovou remízu s Duklou. Takové ztráty si nesmí na jaře dovolit, protože oba týmy, které na Letné vyhrály, má za zády...

„Z porážek jsme se určitě poučili, ale na jejich příčinu jsem nepřišel. Někdy se takové věci ve fotbale stávají... Ale neměly by. Dejme tomu, že jednou doma můžete prohrát 0:3, jako se to stalo s Libercem, ale s Mladou Boleslaví se to samé opakovat nemělo. A k tomu remíza s Duklou... Úplně zbytečné ztráty. Jistě, liga bude o to dramatičtější, ale na náš úkor. Vina je na nás všech a opakovat se to prostě nesmí,“ pravil rezolutně Sionko.

Titul, double a Liga mistrů... O tom, kdo může Spartu na jaře nejvíc zlobit, má vcelku jasno... „Velmi dobře rozjetou sezónu má Liberec, ale neodepisuji ani další týmy za ním. Na konec jara je ještě strašně dlouhá cesta a historie ligy pamatuje nejeden promrhaný podzimní náskok... Ale v našem případě, za stávající konstelace ve Spartě, to je pro mne něco nepředstavitelného,“ odmítl jarní senzaci.

Sionko se netají tím, že jeho cíle pro rok 2012 jsou maximalistické... „Vždycky před sezónou mám v hlavě myšlenky na všechny trofeje, které jsou ve hře. Teď je to titul i domácí pohár, takže bych rád v květnu zvedl nad hlavu obě. A nejen to. Chtěl bych si ji v dresu Sparty po létech zase zahrát!“

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Slovácko dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia dnes 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.