Hlavní obsah

Policie prý má důkazy o fotbalových úplatcích

PRAHA

Policejní prezidium ve středu ústy své tiskové mluvčí Blanky Kosinové oznámilo, že má důkazy o přijetí úplatků hlavním rozhodčím ligového zápasu Blšany-Synot (loni na podzim v Příbrami 1:3) od funkcionáře 1. FC Synot. I když jména nebyla uvedena, mělo by se jednat o sudího Václava Zejdu a nyní již bývalého sportovního ředitele klubu Jaroslava Hastíka.

Foto: PRÁVO

Šéf fotbalového svazu Jan Obst chce tvrdé tresty.

Článek

Oba byli v této souvislosti v úterý obviněni z trestných činů z přijímání úplatků a podplácení. Podle vyjádření Kosinové pro ČTK se oba 22. listopadu loňského roku domluvili, že pokud hlavní rozhodčí ovlivní průběh utkání 15. kola první ligy mezi Chmelem Blšany a Synotem ve prospěch hostí, dostane od funkcionáře úplatek 120 000 korun. Synot utkání vyhrál 3:1.

Peníze pak byly podle Kosinové předány 2. prosince odpoledne a policie celou akci v podzemních garážích smíchovského nákupního centra zdokumentovala. Podrobnosti však zůstávají utajeny. "Nemůžeme zveřejnit informaci, jak jsme oba obviněné přistihli. Jedná se o taktické věci, které se nesdělují," řekla Blanka Kosinová ČTK.

Vyšetřování Hastíka a Zejdy, stejně jako asistenta sudího Stanislava Hrušky, který měl ve prospěch Synotu ovlivnit zápas se Spartou (2:0) a byl v noci z pátku na sobotu zadržen společně s Hastíkem (ten mu však v té době nepředal 175 000 korun, které měl u sebe), probíhá na svobodě. Všem třem však byla sdělena obvinění.

Kosinová tvrdí, že se vyšetřování ujalo vrchní státní zastupitelství. Vedoucí 6. odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Renata Blažíčková však ČTK tuto informaci vyvrátila s tím, že na případu fotbalové korupční aféry v současnosti na zastupitelství nikdo nepracuje. Podle informací Práva je však případ vrchním státním zastupitelstvím skutečně dozorován.

Obst prý bude chtít tvrdé tresty

Podle vyjádření předsedy ČMFS Jana Obsta se po obvinění Zejdy jedná o další těžkou ránu fotbalu. "Dál platí, že nemůžeme až do obdržení konkrétních podkladů a informací od policie nic dělat, ale pro mne to je další velký šok. Věřil jsem, že k dalším obviněním nedoje. Bohužel nelze vyloučit, že se objeví ještě další," říkal Jan Obst.

Svaz už sáhl k prvním opatřením. Hruška i Zejda se do odvolání na trávníku neobjeví. Zejda se navíc přiznal svazovým funkcionářům, že se s Hastíkem v garážích skutečně sešel. Úplatek však nepřiznal. "Pokud budou případy uplácení prokázány, Nedokáži si představit jiný trest, než vyloučení obou rozhodčích i Synotu z nejvyšší soutěže," zdůraznil Obst.

V případě vyloučení Synotu ještě v tomto ligovém ročníku by s ním sestupovala už jen Plzeň. "Opravdu musíme s disciplinárním řízením počkat až na podklady od policie. Ani sdělení obvinění a dozorování státním zástupcem ještě v tuto chvíli není dostatečným důkazem.  V tak závažné záležitosti se nemůžeme unáhlit. Jakmile dostaneme požadované podklady a budou-li obsahovat jasné důkazy, rozhodně nebudeme řešení případu zdržovat," řekl Právu šéf disciplinární komise Alexander Károlyi.

Potvrdil také, že v široké škále možných trestů je i možnost přeřazení klubu do nejnižší soutěže. Pravdou je, že státní zástupce totiž nemusí předat celou záležitost soudu a soud ji navíc nemusí přijmout. "Neumím si představit, co by s námi veřejnost a média udělaly, kdybychom někoho potrestali a Synot i tři zmínění obvinění z případu vyšli jako nevinní," dodal Károlyi.

Nejen tyto aféry, ale i další problémy v nejvyšší soutěži s rozhodnutími sudích, která ovlivnila výsledky zápasů se bezprostředně týkají rozhodčích a jejich komise, zatím jejího šéfa Milana Brabce nechávají v klidu. Historie však takový ročník ligy nepamatuje. Brabec nebere telefony, nereaguje na vzkazy, nehodlá odstoupit. Neúnosnost situace však cítí Obst i další svazoví funkcionáři. "Umím si představit změny v komisi rozhodčích," uvedl Obst. Brabce totiž může odvolat výkonný výbor ČMFS.

Synové a otec

Vedení 1. FC Synot se obvinění brání a jeho představitelé nadále tvrdí, že ve vlastnictví klubu a sázkové kanceláře Synot Tip nevidí žádný střet zájmů. Synot je zkratkou utvořenou ze spojení Synové a otec.  Hlavou firmy a šéfem klubu je otec Miroslav Valenta (71), který firmu založil spolu se svými syny - dvojčaty (41) - Ivem (ten žije převážně v Monaku, ale angažuje se ve fotbale) a Miroslavem (toho fotbal naopak nezajímá).

V obchodním rejstříku je registrováno 21 subjektů, v jejichž názvu figuruje slovo Synot. Sídlí na Uherskohradišťsku, v Praze a Ostravě. Všichni tři jsou v představenstvu i dalších firem. Celkový základní kapitál firem spojených jménem Synot je 842,5 miliónu korun.

Zpočátku byly hlavním finančním přínosem pro firmu hrací automaty. Nyní vlastní například i hotely, prodávají automobily, především BMW, vlastní také sázkovou kancelář Synot Tip. Pod jejich křídla patří fotbalové kluby 1. FC Synot a FC Ozeta Dukla Trenčín.

Firma Synot podporuje vedle sportu také různé nadace a kulturu. Více než stovkou miliónů korun přispěl na rekonstrukci fotbalového stadiónu v Uherském Hradišti, kde 1. FC Synot hraje svoje zápasy.

Reklama

  Plzeň - Slovácko dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia dnes 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.