Hlavní obsah

Baníku blahopřál i šéf Barcelony

OSTRAVA

Fotbalisté Baníku Ostrava mají od neděle v kapse ligový titul, ale oficiálním oslavám se oddají až po sobotním utkání se Spartou. Jejich triumf, kterým se Bazaly opájely naposledy před třiadvaceti lety, posvětí předáním mistrovského poháru a medailí předseda svazu Jan Obst.

Článek

Bezprostřední a spontánní oslavy má Ostrava za sebou. V týdnu se k zástupu gratulantů připojila i slavná Barcelona, která své blahopřání tlumočila faxovým prohlášením klubového šéfa Juana Laporty.

"Blahopřejeme k získání ligového titulu," četl předseda představenstva Jakub Kahoun strohý vzkaz z faksimile s oficiálním logem Barcelony v záhlaví a Laportovým podpisem na konci. Katalánský velkoklub se přitom za určité konstelace může stát soupeřem Baníku v třetím předkole Ligy mistrů.

Fanoušci budou na trávníku

Relikvií úřadujících mistrů se Bazaly dočkají až v sobotu. Trofej na Bazaly přiveze svazový šéf a po duelu s pražskou Spartou ji před zraky osmnácti tisíc diváků na vyprodaném stadiónu vloží do rukou kapitána Radoslava Látala. Klub pro mimořádnou událost vybuduje pod hlavní tribunou provizorní pódium.

"Divákům chceme umožnit, aby se o radost mohli podělit s hráči. Pět minut po závěrečném hvizdu a po odchodu Sparťanů do šatny, chceme otevřít boční vchody a pustíme je na trávník. Doufáme, že těch pár okamžiků budou mít trpělivost," uvedl Kahoun.

Korunovací však pouť čerstvých mistrů neskončí. I s pohárem v náručí vyrazí mužstvo jen o pár stovek metrů vedle na ostravskou radnici, kde ho slavnostně přijme primátor Aleš Zedník. Z balkónu magistrátu pak ostravští fotbalisté budou defilovat před shromážděním fanoušků.

O prestižní souboj s pražským rivalem je ve městě tradičně velký zájem. Vstupenky jsou už dávno vyprodány. "Z vlastní iniciativy jsme proto na Masarykově náměstí nechali instalovat obří plátno pro diváky, kteří nesehnali lístek. Po utkání se mohou přesunout pěšky o pár metrů vedle před radnici a zúčastnit se další fáze oslav," dodal Kahoun.

Policie: Jeden z nejrizikovějších duelů v sezóně

Na utkání se připravuje i policie, která považuje zápas za jeden z nejrizikovějších v sezóně. Podle mluvčího ostravských policistů Milana Klézla bude připravena zásahová jednota a posily povolané z dalších okresů.

Policie ani vedení klubu zatím nemá informace, že by fanoušci Baníku připravovali násilnosti, kterými by chtěli protestovat proti možným zákulisním pokusům jejich klub o titul připravit. "S kotlem máme družbu a nevíme nic o nějakých protestech," řekl Kahoun. Podle něj ale není vyloučeno, že diváci nespokojenost vyjádří hlasitým pokřikem či vytažením nějakého transparentu.

Dodal, že opatření na stadiónu a ve městě budou odpovídat všem zápasům, kdy do Ostravy zavítala Sparta. "Policisté budou s fanoušky už ve vlaku. Další budou čekat na nádraží. Na stadión půjdou pěšky nebo se přepraví autobusy," řekl Kahoun. Policisté budou zajišťovat i bezpečnost hráčů Sparty při jejich přesunech.

O minulém víkendu se bez větších problémů obešly bouřlivé oslavy titulu v centru Ostravy a Klézl doufá, že situace se bude opakovat. "Mezi policií a fanoušky Baníku byla velmi dobrá komunikace. Věříme, že ani tentokrát nedojde k žádným vážnějším incidentům," řekl mluvčí.

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Slovácko dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia dnes 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.