Hlavní obsah

Žlutá Řepkovi byla správná, ven by musel, kdyby sudího udeřil, tvrdí Damková

Praha

Atakem českobudějovického stopera Tomáše Řepky na sudího Jiřího Adama v pondělním duelu Dynama s Baníkem Ostrava (1:2) se zabývala ve středu v podvečer i komise rozhodčích FAČR. Shodla se na tom, že Řepka vyloučen být neměl, což pro Sport.cz a Právo potvrdila i šéfka českých fotbalových arbitrů Dagmar Damková.

Foto: David Veis, ČTK

Sudí Jiří Adam (vlevo) při výlevu vzteku budějovického Tomáše Řepky nehnul ani brvou, vzápětí tasil žlutou kartu.

Článek

„Sudí Adam udělal chybu v tom, že zapískal příliš brzy. Měl Řepkovi ponechat výhodu a vidělo by se, co dál. Udělení žluté karty ale bylo správné, od Řepky to bylo nesportovní chování, řekla bych na horní hranici mezi žlutou a červenou kartou. Na tom jsme se shodli i na komisi rozhodčích,“ řekla Damková.

Hvězdám rozčilování prochází i v zahraničí

Řepka, byť byl s Adamem čelo na čelo a nos na nos, arbitra neuhodil a ani neurazil. „Mluvila jsem s Adamem a ten mi řekl, že nepadlo jediné sprosté slovo. Řepka se ho dotkl obličejem, ale neudeřil. Kdyby mu dal, jak se říká, hlavičku, udeřil ho nebo urazil, nebylo co řešit. Šel by ven. V tomto případě bylo udělení žluté karty správné, červená by byla trestem za chybu sudího, která tomu předcházela. Jako Adam by reagovalo devadesát devět procent sudích a sáhli by po žluté kartě. Červená by byla chybou, i když to bylo na hraně,“ zdůraznila šéfka sudích.

Rozhodně však odmítá, že by se rozhodčí Řepky báli. „Mají z něj respekt, především ti mladí a nezkušení, což ale Adam není. Řepka si respekt umí zjednat. Když jsem viděla tu fotografii ze zápasu, jak je nalepený na obličeji Adama, vypadalo to hrůzostrašně. Už celá ta situace, kdy mu naběhly žíly a krku a vyrazil na sudího. Ale on je natolik zkušený, že neuráží, natož aby inzultoval. Jistě, během zápasu mu ujede nějaké sprosté slovo, ale to více fotbalistům a není to adresné, spíš si uleví. Fotbal je o emocích. Samozřejmě dá práci hráče jako je on zvládnout, to vím z vlastní zkušenosti, ale dá se to,“ dodala Damková.

Podle ní by podobné chování neskončilo červenou kartou ani v nejuznávanějších fotbalových soutěžích. „Podívejte se třeba do Španělska na zápasy Barcelony nebo Realu. Když hvězdy těchto týmů cítí křivdu ze strany sudího, startují kolikrát ještě hůř, dotknou se ho, nechci-li říct, že do něj i strčí. A končí to maximálně žlutou kartou. Hvězdy mají respekt všude a Řepka v našich poměrech hvězdou je,“ konstatovala bývalá vynikající rozhodčí, která řídila finále olympiujského turnaje, mistrovství Evropy i Ligy mistryň.

Jihočeši vyřeší incident v rámci kabin

Řepkův incident nenechává v klidu ani šéfa a trenéra českobudějovického Dynama. Rozhodně však nehodlají z případu dělat aféru.

„Samozřejmě nebylo dobré, co udělal, že takhle vyjel na rozhodčího. Co pro nás bylo ještě horší, že se nestihl zkoncentrovat a vzápětí udělal fatální chybu, která nás stála body. Řešení je v kompetenci trenéra, takže počkáme, s čím přijde,“ řekl šéf klubu Karel Poborský. „Ale tak fotka se sudím, jak stojí proti sobě, je pěkná, akční,“ dodal s úsměvem.

Trenér František Cipro souhlasil... „Co mne na tom mrzí nejvíc, je chyba, kterou udělal, protože druhý gól v podstatě rozhodl zápas. Byl to první incident, který se stal za jeho působení v Dynamu. Neměl jsem s ním sebemenší problém v kabině ani na hřišti, naopak, jak už jsem několikrát řekl, patří k tahounům mužstva po všech stránkách. Nedošlo k inzultaci, což potvrdil i rozhodčí. Pochopitelně to nelze nechat úplně bez odezvy, ale nebudeme z toho dělat aféru. Vyřešíme to v rámci kabiny, což je naše interní záležitost. Pro média to bylo zajímavé, protože šlo o Řepku,“ konstatoval Cipro.

Reklama