Hlavní obsah

Bylo to účelové rozhodnutí a odstavení disciplinárky od kauzy, zlobil se Golda

S předsedou FAČR Miroslavem Peltou měl šéf disciplinárky neshody v pohledu na řešení kauzy údajného uplácení v zápase loňského jara Jablonec - Plzeň už delší čas. Nyní výkonný výbor rozhodnutím přerušit disciplinární řízení jeho komisi odstavil na vedlejší kolej. Golda považuje rozhodnutí nechat vyšetřování jen na policii za účelové a rozhodl se odstoupit z funkce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý předseda disciplinární komise FAČR Jiří Golda přijel ve středu na Strahov naposledy.

Článek

Co pro vás bylo poslední kapkou pro odstoupení z funkce předsedy disciplinární komise FAČR?

Cítil jsem, že nemám důvěru výkonného výboru, což vyplývá z usnesení, které přijal - tedy přerušit řízení v kauze týkající se podezření z korupce a vše nechat v kompetenci policie. Disciplinární komise tak byla v podstatě odstavena od případu, kterým se zabývala. Já jsem ho chtěl po naší linii vyřešit a trestat padni komu padni.

Předseda FAČR Pelta však rozhodnutí odůvodňoval tím, že disciplinárka nemá prostředky na to, aby získala potřebné důkazy, a kauza se tudíž vlekla a škodila fotbalu...

Jistě, ale my jsme chtěli ty důkazy získat a postupovat podle disciplinárního řádu. Toto rozhodnutí výkonného výboru bylo vysloveně účelové, i když vyargumentované. Nechtěl jsem na něj přistoupit a raději jsem odstoupil.

Účelové v tom, aby nebyl potrestán Daniel Křetínský, který kauzu v podstatě rozpoutal a s ním i Sparta?

To nemohu tvrdit. Nemám důkazy, jestli to mělo být ve prospěch jedné nebo druhé strany.

Cítil jste na sebe velký tlak?

Už jsem několikrát řekl, že tlak je vždycky, ale nikdy jsem mu nepodlehl.

Takže ono doporučení výkonného výboru bylo v podstatě rozhodnutím, abyste nepokračovali?

Výkonný výbor je fotbalovou vládou, která rozhoduje o šéfovi disciplinárky a složení komise. Když nemáte jeho důvěru, což jeho rozhodnutí v podstatě dokládá, a necítíte podporu, těžko se dá v takovém prostředí pracovat.

Neříkáte si zpětně, že jste někde udělal chybu?

Po bitvě je každý generálem. Samozřejmě si zpětně říkám, že jsem to či ono mohl udělat jinak. Jsem ochoten si některé chyby přiznat, ale nemám pocit, že by byly úplně zásadní nebo nějak ovlivnily vyšetřování policie.

Nelitujete, že jste vůbec funkci šéfa disciplinárky před více než dvěma roky přijal?

To rozhodně ne! Získal jsem spoustu cenných zkušeností, byla to zajímavá práce. Když jsem do toho šel, ledacos jsem tušil, ale poznal jsem také to, jaké velké tlaky jsou ve fotbalovém prostředí a co dokáží i média.

Odstoupí s vámi i členové komise?

To záleží na jejich rozhodnutí. Já jsem je obvolal, poděkoval jim za práci, ale na tohle jsem se neptal.

Fotbalová disciplinárka vám zabrala hodně času, co teď budete dělat?

Byla to dobrovolná práce, neplacená, ale zajímavá. Mám svoje zaměstnání jako právník a v něm budu pokračovat. Teď si ale dám panáka a vezmu si pár dní dovolené, abych si odpočinul.

Reklama