Hlavní obsah

Vácha byl rád, že pro Špotákovou nebyl bezejmenný. A že je slávistka? Každý je nějaký, smál se sparťan

Psychicky zničit olomouckou Sigmu! Jasný plán mají fotbalisté Sparty Praha, kteří na Hané ve středu vyhráli utkání Poháru České pošty (4:2), v sobotu nastoupí na stejném stadiónu k bitvě o ligové body (v 16.30 hodin). „Chceme Sigmu odříznout od špičky soutěže. Navíc dvě prohry s námi by je určitě dostaly hodně dolů," míní záložník pražského týmu Lukáš Vácha.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bára Špotáková a fotbalista Sparty Praha Lukáš Vácha.

Článek

Ve středu jste v pohárovém utkání v Olomouci potvrdili předchozí ligové vítězství nad Plzní. Cítíte, že Sparta má před klíčovou částí sezóny velkou formu?

Šlo o vítězství v poháru, nikoliv o zisk ligových bodů. Potvrdili jsme jen výkon ze zápasu s Plzní. Až od sobotního zápasu v Olomouci se bude odvíjet vývoj soutěže. Pokud zvládneme sobotní duel, šlo by o čtvrté vítězství v řadě, což by nás určitě hodně nakoplo.

Je hodně nepříjemné nastoupit proti jednomu soupeři třikrát během čtrnácti dnů?

Šlo o nepříjemnost hlavně z pohledu cestování. Ve středu jsme odehráli zápas v Olomouci, hned jsme se v noci vraceli do Prahy, v pátek jsme vyrazili směr Olomouc. Škoda, že sled utkání nevyšel jinak.

Nehrozí, že při krátkém časovém odstupu mezi zápasy bude docházet k vyřizování účtů?

Jestli v sobotu zvítězíme, psychicky bude Olomouc dole. Třetí zápas by její hráči po dvou porážkách asi vnímali trošku jinak. Odnesli by si určitý blok. A ještě by jeli k odvetě na Spartu, kde musí vyhrát o tři góly.

Však už hráči Sigmy na dálku před sobotním duelem slibovali, jak bude celou Spartu sobotní ligový duel bolet a tudíž můžete na tři body do ligové tabulky zastihnout.

Myslím, že nás zápas dost bolel i v první pohárové konfrontaci. Ale ukázali jsme svoji osobní odvahu, sílu. Neřešili jsme nějaké oplácení, soustředili jsme se na hru. Jak nás nabádal trenér Lavička, použili jsme všechny možné férové prostředky, abychom zvítězili. I v sobotu se budeme soustředit jen na fotbal.

Vnímáte sobotní bitvu jako ideální příležitost zdeptat Sigmu pro pokračování ligové soutěže a rovněž šanci, jak Hanáky odříznout od špičky ligy?

Určitě. Pokud zvítězíme, získáme nejen tři důležité body, ale současně Olomouc odřízneme z boje o titul. Druhá prohra by jejich sebevědomím nepochybně zatřásla.

Sparťanské sebevědomí je naopak nepochybně na vysoké úrovni. Otočili jste zápas s Hradcem Králové, porazili Plzeň a vyhráli první pohárový zápas se Sigmou.

Zápas se Západočechy v minulém ligovém kole byl označován za srovnatelný s duely na úrovni evropských pohárů. Proto byl celý tým nadšený, když duel s Plzní zvládl. Chceme naši psychickou sílu budovat dál, vyvrcholit by měla mistrovským titulem.

Po roce můžete díky změně dresu znovu slavit mistrovský titul. Jak vnímáte svoje šance být podruhé českým šampiónem?

Pořád jsme druzí v tabulce. Zbývá devět kol. Já si prožil ligový finiš v minulé sezóně v Liberci a vím, že šlo o tuhý boj až do úplného konce. Nedávám si myšlenku na obhajobu do hlavy, byť si uvědomuji, že mohu pohár pro mistra zvednout podruhé v řadě. Rozhodně udělám maximum, aby slavila Sparta.

Mezi zápasy v Olomouci jste během jediného dne v Praze stihl i sponzorskou akci, na které jste se sešel s dvojnásobnou olympijskou vítězkou v hodu oštěpem Barborou Špotákovou. Jak jste vše prožíval?

Já jsem podobným akcím otevřený. Mám rád, když jsem vidět. Báru jsem osobně potkal poprvé v životě. Dosud jsem ji sledoval pravidelně při závodech jen v televizi. Ptal jsem se jí, jestli i v těhotenství sportuje a jestli si čas před narozením potomka užívá.

Věděla i dvojnásobná olympijská vítězka, s kým má tu čest?

Říkala, že fotbal sleduje. Tvrdila, že mě zná, což mě potěšilo. Nebylo to tak, že by nevěděla, kdo je Vácha.

Přitom Barbora Špotáková se netají nákloností k pražské Slavii.

Každý je nějaký (směje se).

Společně jste představili nové běžecké boty. Kolik času trávíte vyklusáváním po lese?

Občas se jdu vyvětrat s ipodem. Nejde však o žádné velké tempo. Jen se jdu vyvětrat, vyčistit si hlavu. Třeba na dvacet minut. Žádné drama. Řešili jsme se spoluhráčem Ondřejem Švejdíkem, zda bychom zvládli maratón. Neumím si představit, že běžím v kuse dvaačtyřicet kilometrů. Při zápase se zastavíte, vydýcháte, občerstvíte. Ale možná bych nakonec maratón dal.

Reklama