Hlavní obsah

Útočník Szabo a brankář Kolář bojují o místo v libereckém kádru

Žitava

Zabojovat o místo v užším kádru libereckých fotbalistů a postupně se uplatnit na ligové scéně. Taková jsou předsevzetí mladých hráčů, kteří se zapojili do letní přípravy Slovanu, třetího celku minulého ročníku nejvyšší soutěže. V útoku se pokusí prosadit slovenský forvard Lukáš Szabo a první zkušenosti mezi brankovými tyčemi sbírá Ondřej Kolář. Oba nastoupili za liberecký tým i v úvodním zápase přípravy v německé Žitavě proti FC Oberlausitz Neugersdorf. A po utkání se svěřili se svými plány i pro Sport.cz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Liberce Jaroslav Šilhavý

Článek

Szabo zamířil na sever Čech ze slovenského klubu Duslo Šala. „Už v zimě jsem ale byl v Liberci na týdenní zkoušce a sehrál jsem dva zápasy v Tipsport lize. A teď jsem se stal kmenovým hráčem Slovanu. Je to velký skok a pro mě něco nového. Poznávám, že v týmu je obrovská hráčská konkurence. Budu trénovat a věřit, že dostanu šanci," líčí Szabo. Těší ho, že v týmu jsou i jeho slovenští spoluhráči Janec a Obročník. „Beru jako výhodu, že se můžeme lépe aklimatizovat. Vím, že v Liberci působila už v minulosti spousta Slováků - velkou stopu zanechali třeba Valachovič, Kisel, Hodúr, Hološko, Ančic, ještě nedávno Breznaník. Otevřeli cestu i nám dalším," podotýká útočník, který bude v české lize nováčkem.

„I když jsem nehrál ani první slovenskou ligu, patřím do slovenské reprezentační „jedenadvacítky" a mám chuť na sobě pracovat. Momentálně bydlím v Liberci na hotelu a po návratu ze soustředění si začnu hledat stálejší bydlení," naznačil Szabo.

Paradoxně by si mohl libereckou premiéru odbýt už v předkole Evropské ligy ještě před ligovým startem. „Bylo by to skvělé, ale raději zůstanu při zemi," uvažoval slovenský útočník.

Brankář Ondřej Kolář se vrátil z hostování ve Varnsdorfu. „Zachytal jsem si tam i za dorost. Uvidíme, jak to bude dál v Liberci. Vážím si toho, že jsem v kádru áčka. Velkou ztrátou je odchod lídra ofenzivy Jirky Štajnera do Mladé Boleslavi. Co se týče brankářů, chtěl bych se udržet na soupisce. Přemysl Kovář je momentálně zraněný, tak jsem dostal příležitost v Žitavě. Poprvé jsem hrál v jednom mužstvu se stoperem Radkem Kováčem. Skvěle diriguje hru a úlohu mi taky usnadnil," svěřil se Kolář.

„Kluci mě vzali v pohodě, v áčku jsem už od svých sedmnácti let. Moji rodiče jsou bývalými volejbalisty. Táta Vladimír hrál za Duklu Liberec a ve Francii. Řekl, že volejbal jde dolů a dal mě na fotbal. Nejprve na útočníka a teď jsem v bráně," smál se Kolář.

Reklama

Související témata: