Hlavní obsah

Jestli najdu společnou řeč s Horváthem a spol., ukáže čas, tvrdí nový kouč Plzně Uhrin

Larnaka/Praha

Nový kouč Viktorie Plzeň Dušan Uhrin mladší finišuje s přípravou týmu. Za necelý týden ho čeká první ostrá zkouška v úvodním duelu vyřazovací části Evropské ligy. Do Doosan Areny přijede ukrajinský šampión Šachtar Doněck. S přípravou je Uhrin spokojený, ale jestli našel plně společnou řeč se zkušenými borci v čele s Pavlem Horváthem, si v exkluzivním rozhovoru z Kypru pro Sport.cz netroufl zatím odhadnout...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nový trenér Viktorie Plzeň Dušan Uhrin mladší v Doosan Areně.

Článek

Jak jste spokojený s dosavadní části zimní přípravy?

Jak soustředění v Turecku, tak i tady na Kypru zatím vychází podle mých představ. Plníme všechno to, co jsme si naplánovali. Já jsem spokojený především s tím, že máme možnost strávit dvacet dní na kvalitně připravených hřištích v ideálních tréninkových podmínkách.

Našel jste společnou řeč s Pavlem Horváthem a dalšími zkušenými hráči?

Máme zde hodně zkušených hráčů, za všechny můžu jmenovat například Horvátha, Limberského, Čišovského nebo Bakoše. Jestli spolu najdeme společnou řeč, se ukáže, neboť jsme pohromadě teprve měsíc. Vycházíme spolu ale dobře, hráči pode mnou absolvovali dost tréninků, stihli mě poznat a vědí, co ode mě mohou očekávat. Vše se ale ukáže až v průběhu jarní části sezóny.

Pracoval jste už někde pod tak velkým tlakem, jaký zažíváte v Plzni?

Pod tlakem jsem byl v podstatě v každém klubu, kde jsem působil. Vždy jsem měl ambice skončit buď na prvním místě, nebo na pozicích zaručujících pohárová utkání. Když chcete s týmem něco dokázat, vždycky jste pod tlakem veřejnosti. My chceme dokázat, že můžeme bojovat o titul a úspěch v Evropské lize. Dali jsme si vysoké cíle, ale myslím si, že je můžeme splnit.

Nastoupil jste po Pavlu Vrbovi, který dosáhl s Viktorií velkých úspěchů. Už vás s ním někdo srovnával?

Srovnání s Pavlem Vrbou jsem nepocítil, osobně jsem se s něčím takovým nesetkal. Všichni v klubu pracují se stejně vysokým nasazením a jdou za tím, co jsme si vytyčili.

Komunikoval jste s Pavlem Vrbou ohledně informací o mužstvu a hráčích nebo jste vycházel čistě ze svých osobních poznatků?

S Pavlem Vrbou jsem komunikoval, měli jsme schůzku v Plzni. Známe se dlouhou dobu a zjistil jsem od něj všechny důležité informace, které jsem potřeboval.

Změnil jste něco v herním systému mužstva, v čem bude znatelný váš trenérský rukopis?

Snažím se náš projev ovlivnit, aby mužstvo hrálo v některých fázích poněkud odlišně. Měsíc je ovšem krátká doba na to, aby se změnilo všechno tak, jak bych si to představoval. Zkoušeli jsme hrát v rozestavení 4-4-2 a uvidíme, který systém vybereme do prvních dvou utkání. Nicméně dříve úspěšný systém 4-2-3-1 nadále zachováváme.

Řekl jste si o nějaké posily?

O posilách jsme se bavili, ale já musím nejdřív stoprocentně poznat všechny hráče, což myslím, že se mi daří. V tuhle chvíli o žádné další hráče neusilujeme.

Viktoria válčí na třech frontách, jak těžké to bude zvládnout?

Hrajeme domácí pohár, Gambrinus ligu a Evropsku ligu. Máme těžký start a nepřemýšlíme o tom, že bychom něco chtěli vypustit. Do všeho půjdeme se stoprocentním úsilím, a jak těžká naše situace bude, to teprve uvidíme.

Co pro vás bylo v dosavadní práci v Plzni nejtěžší?

Nad tím, co v mojí práci bylo nejtěžší, jsem ještě vůbec nepřemýšlel, protože připravuji mužstvo tak, jak jsem zvyklý. Na prostředí jsem si již zvykl, ale dlouhou dobu jsem nebyl v podmínkách, kde klesaly teploty po část sezóny pod nulu.

Už ve třetím jarním kole hrajete na Letné. Může být duel se Spartou klíčem k titulu?

Ten zápas nebude klíčem k titulu, ale něco nám napoví. Všechno se ukáže až v posledních třech nebo čtyřech kolech. Myslím si, že liga bude zajímavá až do konce.

Základní sestava Viktorie byla na podzim poměrně ustálená, chystáte nějaké výrazné změny?

Výrazné změny v základní sestavě nechystám.

Několik let jste byl mimo nejvyšší českou soutěž. Sbíráte informace o největších soupeřích Viktorie v boji o titul?

Informace o našich soupeřích samozřejmě sbíráme. Například tady na Kypru jsem viděl dvakrát hrát Duklu Praha. Pak tu mám asistenty, kteří se v českém fotbale pohybují, a informace získávám od nich. V tom nebude problém.

Reklama

  Plzeň - Slovácko dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia dnes 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.