Hlavní obsah

Kvůli urážkám Pelty se v Edenu 12 minut nehrálo. Už to hrajeme na třetiny, kroutí hlavou Piták

Praha

Stačila ještě jedna skandovaná vulgarita a Slavia se namísto oslav vítězství nad Příbramí (3:0) mohla ponořit do smutku. A zůstala by dál v sestupovém bahně. Za hrubé urážky předsedy FAČR Miroslava Pelty ze strany fanoušků červenobílých totiž sudí Libor Kovařík zápas dvakrát přerušil. Poprvé na okamžik, krátce po přestávce však na téměř 10 minut. Reálně hrozilo předčasné ukončení zápasu, který by byl posléze kontumován ve prospěch hostů. Po domluvě kapitána Karla Pitáka nakonec příznivci Slavie s pokřiky přestali.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán Slavie Praha Karel Piták hovoří s fanoušky během přerušení utkání 27. kola Gambrinus ligy proti Příbrami.

Článek
Fotogalerie

„Vysvětlil jsem jim, že pokud to ještě jednou zařvou, bude konec utkání. Zavolal jsem si šéfa kotle, tvrdil mi, že on to nekřičí, že to prostě někdo zařve a najednou spustí celý dav,“ popisoval Piták. „Jsem rád, že to fanoušci vzali a už se to neopakovalo,“ dodal.

V rámci boje proti vulgaritám na stadiónech zavedl FAČR nové opatření s přerušováním duelů. V minulých kolech byla přerušena utkání na Spartě, v Ostravě nebo na Slovácku. Nikdy však nebylo tak blízko k jeho předčasnému ukončení jako v pátek v Edenu.

Stadiónem se od počátku zápasu neslo obligátní „Pelta ven“, jenže fanoušci poté přitvrdili na „Pelta je č...“. V úvodním dějství krátce, po přestávce však byli mnohem vytrvalejší, načež rozhodčí Libor Kovařík dal hráčům pokyn, aby se odebrali do šaten. Celkově se na Slavii nehrálo 12 minut.

Pastoor zažívá nové zkušenosti

„Na fotbal tyto pokřiky nepatří. Ať řvou ´Pelta ven´, nikoli však vulgarity,“ uvedl Piták. „Mrzí mě, že se zápasy přerušují. Nejsem ten, kdo dělá legislativu, myslím však, že přerušení fotbalu neprospívá,“ doplnil trenér Příbrami Petr Čuhel. Jeho slávistický kolega, Nizozemec Alex Pastoor, zakouší něco podobného poprvé. „Za svou kariéru jsem nezažil, že by se přerušovalo utkání kvůli pokřikům. Nerozumím všemu, ale měla by být asi nastavena stejná pravidla pro všechny,“ podotkl kouč.

Terč zloby, Miroslava Peltu, nezná, viděl ho prý jen na fotografii. „Nikdy jsem neviděl, aby stejnou věc pořvávala na jednoho člověka celá zem. A aby fanoušci klubů mezi sebou dokonce spolupracovali,“ zavtipkoval Pastoor.

Jisté je, že nad kritérii pro přerušení zápasu se bude muset Fotbalová asociace znovu zamyslet a přesně je pojmenovat. Což v minulých dnech také avizovala. Zatím k tomu nedošlo, výsledkem jsou častá přerušení, což vede k přímým ovlivněním utkání. Příklad? První přerušení v Edenu ukončilo tlak Slavie, to druhé ji zase naopak evidentně nakoplo. „Celkově je to pro všechny nepříjemné. Fotbal už se nehraje na poločasy, ale spíš na třetiny,“ povzdechl si Piták.

Zachrání se letos fotbalisté Slavie v Gambrinus lize?
Ano
86,7 %
Ne
13,3 %
Celkem hlasovalo 14670 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Slovácko dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia dnes 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.