Hlavní obsah

Štěch se těší na boj o místo v bráně Sparty: Kdybych nechytal, budu zklamaný

Praha

Dosavadní jednička v brance sparťanských fotbalistů Tomáš Vaclík už patří Basileji, a tak se na Letné museli poohlédnout po nových gólmanech. A přivedli dva. Davida Bičíka a Marka Štěcha. Oba na Letné začínali, oba se vrátili ze zahraničí. Čtyřiadvacetiletý Štěch už má zkušenosti i z reprezentace a věří, že bude v kádru úřadujícího ligového mistra brankářskou jedničkou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankáři Sparty (zleva): Matej Vozár, David Bičík a Marek Štěch.

Článek

Skončilo vaše angažmá v týmu Yeovil Town, který sestoupil do třetí anglické ligy, a po osmi letech jste se vrátil do Sparty. Je to start nové éry?

Pro mě to je obrovská radost a nový zážitek. První trénink na novou sezónu jsem si užíval.

Všichni reprezentanti nastoupí do přípravy Sparty až v pondělí. Vy jste delší volno nedostal, přestože jste byl také v národním mužstvu...

Se Spartou jsme byli dohodnutí, že začneme jako noví gólmani hned ve středu. Zkrácení dovolené mi ale nevadí. Měl jsem volno v květnu, když jsme skončili v Anglii. Navíc jsem chtěl poznat kluky, které ještě neznám.

S Bičíkem jste se potkali na prvním tréninku. Budete spolu bojovat o místo brankářské jedničky. Cítil jste nějaké napětí?

Vůbec ne! Oba jsme v pohodě a myslím, že si budeme rozumět. Jsme na stejné startovní čáře. Musíme bojovat o místo v sestavě, nikdo nám nic zadarmo nedá.

Kdybyste byl brankářskou dvojkou, skousl byste to?

Musel bych, ale určitě bych byl hodně zklamaný. Do Sparty jsem šel s tím, že chci být jednička. Věřím si. Odmítl jsem nabídku Watfordu, který mi sliboval, že odchytám pětadvacet zápasů. Rozhodl jsem se pro Spartu, kde musím ukázat, co ve mně je. Času není moc, zbývá necelý měsíc do startu sezóny.

Pokud by to přece jen nevyšlo, bojoval byste dál?

Ve Spartě to bude určitě boj po celou sezónu. David ani já se s rolí dvojky nebudeme chtít spokojit. Rozhodně to ale neznamená, že bychom nespolupracovali. Ten boj nám může pomoct se zlepšovat.

Cítíte, že pokud budete chytat ve Spartě, zůstanou vám otevřené dveře do české reprezentace?

Věřím, že ano. V tomto duchu jsme mluvili i s trenérem Vrbou. Ze třetiligového Yeovilu by to nešlo, ale když budu chytat pravidelně ve Spartě, šanci mám.

Zkuste si představit, že brankář Čech nestihne doléčit zraněné rameno a trenér Vrba vás postaví proti Nizozemsku na úvod kvalifikace mistrovství Evropy. Viděl jste jejich zápas se Španěly na mistrovství světa?

(úsměv) Viděl. Ofenzívu mají úžasnou. Jinak Petr je ale v reprezentaci jasná jednička. Jako dvojka musím být připravený kdykoliv nastoupit. Kdyby k tomu došlo, vezmu rukavice a půjdu chytat. Nejsem trémista, abych se ze soupeře sesypal.

Reklama

Související témata: