Hlavní obsah

Sparta kula plány u Tottiho, ani mazáci nepohrdli dětským bazénkem

Bruneck

Alpská idyla, i když jak pro koho. Pod hradbou hor se prohánějí paraglidisté, na tréninkovém hřišti se potí fotbalisté a před odchodem do kabin se chladí ve studené vodě v dětském bazénku. Takový byl poslední den sparťanů na letním soustředění, jež se na závěr přesouvá z italského Brunecku do Německa.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sparťané Tiémoko Konaté (vlevo) a Patrik Schick se ochlazují v bazénu.

Článek
Fotogalerie

Letenští si zvykli po tréninku vyhánět únavu z těla ledovou vodou. A protože jim pořadatelé nabídli hodně úzké nádoby, vedoucí mužstva Miroslav Baranek vyrazil do města a dovezl hráčům přece jen o něco prostornější dětský nafukovací bazének. Třeba protřelý potetovaný válečník Radoslav Kováč se tak blaženě cachtal ve vodičce jako malý neplavec. Jen ta žlutá kachnička mu chyběla...

Rakousko má fotbalová Sparta kvůli výtržnostem fanoušků zakázané, a tak v letní přípravě zakotvila v Itálii. Městečko Bruneck v Tyrolských Alpách je známé přípravou nejen velkých basketbalových, ale také fotbalových klubů. Zavítalo sem třeba brazilské Flamengo, tréninkový komplex pak využívají především přední italské týmy - Lazio Řím, AC Milán a v posledních čtyřech letech pak Francesco Totti se svým AS Řím. Letos tady kromě českého mistra počítají také s Rubinem Kazaň a FC Turín.

Ostrá generálka s Basilejí

„Nejeli jsme do neznáma, naši lidé ze sportovního vedení již v průběhu jara zmapovali zdejší komplex. A až na zrušený zápas, který odřekl rumunský soupeř, jsme se vším spokojení," konstatoval po posledním tréninku kouč Vítězslav Lavička.

Večer se hráči sbalili a dnes ráno vyrazili do Německa, kde cestou domů sehrají poslední přípravný duel s Basilejí. Přesně za týden pro ně začne kvalifikace Ligy mistrů.

„Utkání s Basilejí je pro nás ostrou generálkou se vším všudy. Příprava byla hodně krátká, také proto jsme do sestavy moc nesahali. A pak i s ohledem na to, že před rokem bylo změn hned několik. Teď nás k nim navíc nic nenutilo," vysvětluje Lavička, že po zisku mistrovského double nebylo třeba žádných experimentů.

Dojeli si omrknout soupeře

Ve druhém předkole Sparta nejspíš narazí na Levadii Tallinn, která v prvním duelu na hřišti La Fiority vyhrála 1:0. Letenští trenéři minulý týden nelenili, a dojeli se autem do San Marina z Brunecku podívat.

„Vyrazili jsme s kolegou Vaškem Jílkem i sportovním ředitelem Jardou Hřebíkem, který nám svými postřehy pomáhá. Počítáme s tím, že budeme hrát s estonským mistrem. Nasbírali jsme o něm cenné informace. Předvedl nám urostlé a důrazné střední obránce, hodně vysoké útočníky a třeba dva šikovné záložníky, kteří dirigují jejich hru. A pokud dostanou šanci, umějí rychle přejít do útoku," avizuje Lavička.

Titul teď Lavička přisuzuje spíš Evropanům

Velkým studijním materiálem jsou pro trenéry samozřejmě i přenosy z MS. „Můžeme se koukat i s hráči, protože zápasy běží až po naší pracovní náplni. Pozitivní je, že ve skupinách vítězil útočný fotbal, padalo hodně branek. A chápu, že v play off už se teď hraje víc na jistotu."

A kdo podle Lavičky šampionát vyhraje? „Před turnajem jsem tipoval, že někdo z Jižní Ameriky. Ale podle toho, co zatím semifinalisté v Brazílii předvedli, se už spíš kloním k evropským zástupcům," usmívá se letenský kouč.

Jak dopadne přípravný souboj mezi Spartou a Basilejí?
Vyhraje Sparta
50,1 %
Skončí remízou
13,6 %
Vyhraje Basilej
36,3 %
Celkem hlasovalo 2677 čtenářů.

Reklama

Související témata: