Hlavní obsah

Rivalita pohltí všechny, ujišťuje Lafata. Kapitán Sparty všechna svá derby vyhrál

Praha

Může se pochlubit skvělou bilancí. Třikrát si derby zahrál - a třikrát v něm Slavii porazil. Jako by kapitán fotbalové Sparty znal na rivala recept, v posledním vzájemném duelu navíc David Lafata otevřel skóre. „Sobotní derby ale bude mnohem těžší než na jaře,“ tuší letenský kanonýr. Zápas Slavia - Sparta se hraje v sobotu od 18:00, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávistický brankář Radek Černý (vpravo) likviduje šanci sparťanského kapitána Davida Lafaty v jarním derby.

Článek
Fotogalerie

Na Letné jste od zimy 2013. Už jste nasál rivalitu se Slavií?

Samozřejmě, tato rivalita asi musí pohltit každého. Už jen to divadlo kolem, zájem médií, diváků. Derby je pro nás vyvrcholením podzimní sezóny.

Všechna tři svá derby jste vyhrál, při jarní výhře 3:0 na Letné jste navíc rivala načal prvním gólem. Bude vaše série pokračovat?

To bych samozřejmě bral. Hlavně ten výsledek na koci by se nám líbil, ale bude to hodně těžké. Tentokrát nás totiž čeká úplně jiné derby.

Proč jiné?

Slavia je přece v jiné situaci než na jaře. Hraje teď líp, je nahoře a může být v klidu. Je vyprodáno, snad to bude fotbalový svátek s výhrou pro nás.

Je derby zápasem, v němž musíte mladší spoluhráče usměrňovat víc než jindy?

Neřekl bych. Kluci kolem mě jsou sice mladší, na druhou stranu jsou odchovanci Sparty. Nikdo je motivovat nemusí. Jestli má mít někdo rivalitu zakořeněnou, tak právě oni. Určitě to tak cítí.

Nestraší vás trochu kapitán Slavie Martin Latka, který má pro změnu na její straně výbornou bilanci v derby?

Dobře víme, že je silný v osobních soubojích a při standardkách. Ale nejde jen o něj, musíme se připravovat na celou Slavii. Přes léto dobře posílila. Hraje hodně náročný a zodpovědný fotbal. V tom je její největší síla. Asi do toho půjdou tak, že je derby může po minulých porážkách nastartovat. Jsou doma, chtějí vyhrát - stejně jako my. Je to speciální zápas.

Dříve se aktéři derby popichovali již před zápasem. Teď také?

Ani ne, žádné velké hecování. Stejně se to podstatné odehrává hlavně na hřišti.

Jak skončí pražské derby Slavia - Sparta?
Vyhraje Slavia
37,7 %
Zápas skončí remízou
10,6 %
Vyhraje Sparta
51,7 %
Celkem hlasovalo 1816 čtenářů.

Reklama

Související témata: