Hlavní obsah

Plzeň chce zůstat v první fotbalové lize natrvalo

PLZEŇ

Viktoria Plzeň se o svém návratu do první fotbalové ligy dozvěděla nejpozději ze všech tří nováčků, přesto do prvoligového startu stihla udělat hodně, aby splnila svůj cíl a její účinkování mezi elitou nemělo jen jepičí život. Největším cílem západočeského klubu je ukončit takzvaný "jo-jo efekt" z minulých let, kdy pravidelně střídal postup a sestup.

Článek

V Plzni se domnívají, že dokáží své cíle naplnit už v nejbližší sezoně. Klub stačil během krátké doby nejen navýšit rozpočet o deset milionů korun na současných 35, ale především přivést řadu hráčů, o které měl trenér Zdeněk Michálek zájem.

Do klubu se vrátili Barteska, Limberský, Procházka a po letech i Vágner. Čtyři dny před ligovým startem už má proto Michálek jediné přání: aby Plzeň dotáhla přestup Radka Šelichy z Blšan. Přání se mu možná nakonec splní. "Nějaký čas se čekalo, zda nesežene nějaké zahraniční angažmá. Už dva týdny ale jednáme o přestupu jak s ním, tak s vedením Blšan," uvedl na dnešní předligové tiskové konferenci plzeňský ředitel Radomír Havel.

Michálek byl s přípravou spokojený

Michálek byl s přípravou spokojený a věří, že kádr jeho mužstva starosti s udržením zvládne. "Myslím, že budeme hrát na stejné úrovni jako šest až osm dalších klubů," předpokládá kouč, že o zachování prvoligové účasti se bude rvát až polovina ligy. V přípravě ho příjemně překvapil svými výkony mladíček Fillo, naopak ještě více prý čekal od Procházky, který loni nastupoval v první lize ve Slovácku.

V posledních letech byla Plzeň označována často jako hokejové město, ale této nálepky se začíná pomalu zbavovat. O fotbal je mezi fanoušky stále větší zájem, na sobotní duel se Spartou se očekává dokonce vyprodaný stadion.

Do Štruncových sadů by se prý proto mohly vrátit staré dobré časy, které by nemusel evokovat jen návrat hlavního sponzora, kterým se po letech odmlky znovu stala plzeňská firma Škoda.

Stabilizaci však může zabezpečit i příliv vlastních hráčů do prvního mužstva. "Pokud dokážeme stabilizovat naši výkonnost, nemusíme mít o plzeňský fotbal strach. Vždyť už v současném kádru máme třináct odchovanců, to žádný jiný klub nemá," připomněl největší devizu prvoligového nováčka jeho kouč.

Reklama

Související témata: