Hlavní obsah

Griga: Změny ve Spartě budou bolet

PRAHA

Když trenér Stanislav Griga nastupoval do pražské Sparty, věřil, že dokáže vyvést současný kádr z krize bez podstatné hráčské obměny. Po dvou měsících práce už ví, že se v zimní pauze přestavbě nevyhne. "Už jsem dost zorientovaný a vidím, že změny jsou potřeba," vyložil karty na stůl při hodnocení středečního vyřazení letenského týmu z Ligy mistrů.

Foto: ARCHIV

Stanislav Griga

Článek

Zklamání, marnost. Sparta je v ligové tabulce jedenáctá, na vedoucí Liberec ztrácí 17 bodů a od posledního Mostu ji dělí jen čtyři body. Alespoň částečně napravit reputaci chtěl úřadující mistr v posledním vystoupení v Lize mistrů, jenže neschopnost přehrát ve středu slabý Thun zavřela bránu i do poháru UEFA.

"Poměr střel jasně dokumentoval naši snahu. Na začátku jsme dobrým pohybem kompenzovali nervozitu, druhá půle už dobrá nebyla. Thun přitom nebyl v optimální formě, měli jsme vyhrát. V rozhodujících chvílích zápasu jsme ale selhali," vrátil se Griga k zápasu se švýcarským klubem, pro který měla podle předsezónních odhadů skončit cesta evropskými poháry už na podzim.

Sparta se snažila seč mohla, aby dobyla branku defenzivně laděného soupeře, kupa nepřesností a střelecká neschopnost ale nutně vedla k neúspěchu. Griga ve čtvrtek marně pátral, koho ze svých svěřenců může pochválit. "Poláček předvedl v první půli dosud nejlepší výkon v dresu Sparty. Zklamáním byla hra Haška, Zelenky, Slepičky, Doška," lamentoval letenský kouč.

Trenérovo očekávání nenaplnil ani Miroslav Matušovič, který se na hřiště dostal v 65. minutě. "Když jsem přišel do Sparty, viděl jsem ho na hrotu. Teď ale nevím, jestli je schopen tyhle úkoly plnit," doplnil Griga.

Hledá moderní, odolné hráče

Sparta prošla během přípravy na sezónu výraznou obměnou a Griga věřil, že stávající tým dokáže z krize vyvést. "Myslel jsem, že během zimy jen kádr doplníme. Teď už vím, že to bude širší přestavba," přiznal s tím, že Sparta potřebuje psychicky odolné hráče. "Ukazuje se, že pro mnoho hráčů je problém se vyrovnat se sparťanským dresem," řekl.

Spartě nyní podle Grigy chybějí moderní hráči schopní plnit větší množství úkolů. "Fotbalisté, kteří mají jen jednu fázi a umějí buď útočit nebo bránit, jsou v moderním pojetí fotbalu nepoužitelní. S tím se nese i psychická rovina. Například včera hráči odehráli začátek zápasu s relativně čistými hlavami, s postupujícím časem šli ale dolů," vysvětlil Griga.

Zima ve Spartě tak bude podle všeho krušná. "Nehodlám dělat kompromisy. Změny možná budou bolet, ale jinak to nepůjde. Po těch dvou měsících jsem už dost zorientovaný abych viděl, že jsou změny potřeba," má jasno letenský kouč. O případných posilách (Sparta se ve čtvrtek domluvila se slovenským obráncem Michalem Hankem - pozn. red.) ale hovořit nechtěl.

Sparta prožívá dosud nejhorší sezónu v samostatné české lize. Jak se před posledním podzimním vystoupením v lize cítí její trenér? "Viditelné úspěchy se nedostavily, bilance je katastrofální. To není planá omluva, beru to jako osobní neúspěch. Jsou to jednoznačně nejtěžší chvíle v mé fotbalové kariéře," přiznal Griga. Úkol pro jarní část sezóny je jasný. "Sparta se musí uzdravit. Do hry se musí vrátit pohoda, musíme začít střílet góly," uzavřel.

Reklama

Související témata: