Hlavní obsah

Fotbalová liga přinese šlágry i "záchranářské" souboje

PRAHA

Dva prestižní šlágry rámují program 24. kola první fotbalové ligy. V sobotu ve slavném derby hostí Sparta svého pražského rivala Slavii a v pondělí v Liberci přivítá vedoucí Slovan nejbližšího pronásledovatele z Teplic. Zbývající víkendové duely zase napoví o tom, jak se bude vyvíjet situace na chvostu tabulky u týmů bezprostředně ohrožených sestupem.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Na podzim Slavia porazila Spartu 4:1.

Článek

Ve vzájemných soubojích se utká šest mužstev ze spodní poloviny tabulky. Čtvrtá Mladá Boleslav se zase po duelu se Zlínem bude chtít udržet ve hře o evropské poháry.

Jihlavští fotbalisté se po minulém kole propadli až na poslední místo v lize a na výhru čekají už sedm zápasů. V sobotu hostí v dalším existenčním souboji dvanáctou Ostravu, která má o čtyři body víc. "Ostrava je pro nás obzvlášť nepříjemný soupeř, který klesl do míst, kde by se neměl pohybovat. Důležité pro nás bude vyvarovat se chyb v obraně," uvedl trenér Jihlavy Karel Večeřa. Chybět mu bude zraněný bek Demeter. Hřiště v Jihlavě je prý v dobrém stavu.

Baník chce alespoň bod

Předloňský mistr Baník o minulém víkendu prolomil sérii sedmi zápasů bez vítězství a na Vysočině by nyní rád vydoloval alespoň bod. "Jihlava hraje velmi dobře v obraně, ale doma má s hrou do plných problémy," nepřímo naznačil možné záměry Ostravanů kouč Pavel Hapal. Mimo hru jsou zraněný Čížek a nemocný Tomašák.

Další souboj dvou přímo ohrožených týmů se odehraje v Uherském Hradišti, kde se Slovácko poměří s předposledními Blšany. Jihomoravané věří, že prolomí trápení v koncovce, už dvakrát za sebou vyšli střelecky naprázdno. "Nepovažuji tento zápas za zcela klíčový, neboť nás čeká do konce soutěže sedm důležitých utkání. Ale čeká nás velice obtížný soupeř, který je neprávem podceňován," upozornil trenér Stanislav Levý, který se musí obejít bez potrestaných Švejnohy a Sowunmiho.

"Chmelaři" v posledních zápasech chytili formu, už pětkrát za sebou neprohráli a inkasovali jen jeden gól. Kouč Michal Bílek věří v prodloužení úspěšné série. "Budeme chtít navázat na předchozí neprohry, i případný bod by pro nás byl moc dobrý," uvedl Bílek, který může spoléhat na kompletní kádr.

Příbram se chce chytit proti Plzni

Příbram by už nutně potřebovala vylepšit tristní jarní bilanci, jinak začne mít starosti. Právě duel s Plzní může být pro Marilu, která na jaře z šesti zápasů uhrála jen dvě remízy, klíčový. "Už bychom potřebovali vyhrát, hráči by se uklidnili a všechno by se zlepšilo," potvrdil trenér Pavel Tobiáš. Počítat nemůže s potrestaným Pennerem, zraněni jsou Huňa (rameno) a Gruber (kotník).

Také Plzeň je v podobné situaci jako Příbram. Po nadějném podzimu se tým zasekl, na výhru čeká od poloviny prosince a v týdnu kouč Zdeněk Michálek nabídl rezignaci. Vedení jej podrželo, nyní však Viktoria musí zabrat v Příbrami. "Nemyslím, že bychom hráli až tak špatně, ale děláme příliš zbytečných chyb, které soupeři dokážou využít. Třeba se všechno zlomí jednou povedenou střelou," věřil Michálek. Žluté karty vyřadily ze hry Limberského a Radu, hrát nemůže ani bek Martin Knakal.

Brňané už nejsou poslední

V Brně se půjde na prestižní moravské derby. Do Králova Pole zavítá Olomouc a ta Brno porazila pětkrát za sebou. Brňané jsou povzbuzeni minulou výhrou v Jablonci, která jim pomohla z posledního místa. "Potřebujeme udělat další krůček k záchraně, doma nemůžeme ztrácet body," uvedl trenér Josef Mazura, který bude postrádat potrestaného Zelenku.

Olomouc vyrazí do Brna ověnčena čerstvým skalpem vedoucího Liberce. "Chceme potvrdit, že jdeme herně nahoru," přál si trenér Petr Uličný, který má ale potíže se sestavou. Kvůli kartám vypadl kapitán Kovář, zranění sužují Chmelíčka s Michalem Hubníkem, kromě toho jsou dlouhodobě mimo Melinho, Rojka a Šalamoun.

Povinnost velí Boleslavi zvítězit

Nejlepší tým jara Mladá Boleslav je těsně za příčkami zajišťujícími účast v pohárech a Středočeši by si výbornou bilanci neradi pokazili v domácím duelu se Zlínem. "Musíme si ale dát pozor na standardní situace. Ale povinnost nám doma velí zvítězit," burcoval kouč Dušan Uhrin. Počítat nemůže s dlouhodobě zraněným Holubem, hrát by měl špílmachr Matějovský, který ale zřejmě nastoupí s maskou chránící zlomený nos.

Zlínští v posledních dvou zápasech uhráli čtyři body. Třetí nejlépe bránící tým ligy se pokusí Mladé Boleslavi znepříjemnit život důslednou defenzivou. "Není důvod, abychom nemohli pomýšlet alespoň na remízu. Ale nesmíme dělat zbytečné hrubky," upozornil kouč Lubomír Blaha, jenž může spoléhat na kompletní sestavu.

Most si na Slavii pokazil bilanci

V nedělním severočeském derby bude chtít Most proti Jablonci zapomenout na debakl z hřiště pražské Slavie. Právě nezdar na Strahově pokazil dojem z výborného vstupu do jarní části sezóny. "Ale to je už historie. Stejně jako v případě minulých výher na to už nemyslíme. S Jabloncem bychom chtěli navázat na předchozí dobré výsledky i výkony," řekl trenér Zdeněk Ščasný, který nemůže počítat s potrestaným Procházkou.

Jablonec z posledních čtyř utkání vybojoval jen dva body a nyní by rád nepříznivou sérii přerušil na půdě ligového nováčka. Ten ale svými jarními výkony vzbuzuje u soupeře respekt. "Ale my jsme doma naposledy prohráli s Brnem a hráči určitě budou chtít získat prémie zpátky. Po minulé prohře jsem je ani moc nekritizoval, protože jsem tam viděl vůli i nasazení," uvedl trenér Petr Rada. Ten bude mít starosti se sestavou: kvůli trestům budou chybět Smíšek a Kučera, zranění jsou Hušek, Kiša a stále také gólman Špit.

Program 24. kola:
Sobota 8. dubna:
14:25, Sparta Praha - Slavia Praha (Šedivý - Wilczek, Kordula/Jára; podzimní výsledek 1:4),
17:00, Vysočina Jihlava - Baník Ostrava (Paták - Lhoták, Kumstát/Franěk; 0:1),
20:00, 1. FC Slovácko - Chmel Blšany (Adámek - Pokorný, Drastík/Kocián; 1:1).
Neděle 9. dubna:
17:00, Marila Příbram - Viktoria Plzeň (Racek - Filípek, Pospíšil/Kovařík; 1:2), FK Mladá Boleslav - Tescoma Zlín (Jára - Zlámal, Tulinger/Hrubeš; 0:2), SIAD Most - FK Jablonec (Adam - Chytil, Slavík/Štěrba; 0:3), 1. FC Brno - Sigma Olomouc (Jílek - Hojsík, Večeřa/Makovička; 2:3).
Pondělí 10. dubna:
16:40, FC Slovan Liberec - FK Teplice (Matějek - Filgas, Lhoták/Handlíř; 0:0).

Reklama