Hlavní obsah

Valná hromada FAČR úpravou stanov zrušila funkci ombudsmana

Praha

Čtrnáctá řádná valná hromada Fotbalové asociace ČR na svém dnešním zasedání odhlasovala úpravu stanov, podle které byla ze stanov odstraněna funkce ombudsmana. Zároveň byl upraven odstavec stanov věnující příslušnosti kandidáta na předsedu k české či moravské komoře na základě členství ke klubu, aby se neopakovala situace z listopadové volby předsedy, kdy Miroslav Pelta a Tomáš Paclík kandidovali za Moravu, přestože šéfují českým klubům.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Fotbalové asociace České republiky Miroslav Pelta

Článek

Na poslední valné hromadě byl schválen dodatek stanov, podle kterého si mohl kandidát vybrat příslušnost ke komoře podle okresu, kraje nebo klubu. Dnes byl tento dodatek změněn tak, že příslušnost kandidáta ke komoře je dána primárně podle sídla klubu, a pouze pokud není členem žádného klubu, rozhoduje trvalé bydliště. To znamená, že šéf Plzně Paclík by už nemohl jako v listopadu kandidovat za Moravu, kde má trvalé bydliště, ale jen za Čechy, jelikož je členem českého klubu.

"Aby mohl být na poslední mimořádné valné hromadě vůbec zvolen předseda, musel se tento odstavec změnit takříkajíc od stolu. Po dalších jednáních jsme ale došli k závěru, že je třeba otázku příslušnosti ke komoře ještě více specifikovat," uvedl ředitel oddělení legislativy FAČR Petr Doležal.

Úprava stanov zároveň ruší funkci ombudsmana, jejíž ustanovení odsouhlasil Výkonný výbor FAČR v říjnu 2010 a následně byla zanesena do nových stanov. Mělo jít o funkci ochránce práv a fair play, ve které by byl zcela nezávislý člověk na fotbalovém hnutí. Měl také úzce spolupracovat s bezpečnostním manažerem v otázce boje proti korupci.

"Tato funkce sice byla ve stanovách, ale nikdy nezačala svou činnost. Došli jsme k závěru, že je to spíše komplikace, proto byla zrušena," vysvětlil předseda FAČR Miroslav Pelta.

Toho potěšilo, že dnešní valná hromada na FTVS v Praze měla hladký průběh. "Je potěšující, že je cítit jednota. Nebyl žádný problematický bod, vše se schválilo, ať už šlo o úpravu stanov nebo otázku členských příspěvků. Nyní už se můžeme plně soustředit jen na mistrovství Evropy," dodal Pelta.

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Slovácko dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia dnes 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.