Hlavní obsah

Rád se na ně jen podívám, těší se Salák na souboj s Malkinem, Ovečkinem a spol.

Praha

Od začátku sezóny podává ve švédském Färjestadu výtečné výkony, které ani s přibývajícími zápasy nemají sestupnou tendenci. Alexander Salák kraluje gólmanským statistikám Elitserien, když má největší procentuální úspěšnost zákroků a společně s Finem Norrenou vychytal nejvíce čistých kont. Teď svou formu znovu touží prodat v národním týmu na Channel One Cupu.

Foto: Kareřina Šulová, ČTK

Brankář Alexander Salák na tréninku české hokejové reprezentace.

Článek

Že patří ve švédské lize k nejlepším brankářům, jej samozřejmě těší, své výborné statistiky ale Salák nepřeceňuje. „Sice je to vizitka moje a klubu, ale moc nad tím nepřemýšlím a ani se na ně nedívám. Kdybych se před zápasy na svá čísla koukal, asi by to potom blbě dopadlo," myslí si pětadvacetiletý gólman.

Salák absolvoval už první reprezentační turnaj sezóny, Karjala Cup. V úvodním zápase v Liberci proti Švédům pochytal dvaatřicet střel a výraznou měrou přispěl k výhře 3:1. Nyní by měl v brance dostat příležitost ve čtvrtek v Helsinkách proti domácím Finům a pak ještě v neděli v Moskvě proti Třem korunkám.

„Docela se těším. Některé kluky z finského nároďáku znám, už jsem proti nim nějaké zápasy odehrál. Je příjemné, že nejdu do neznáma," připomíná Salák své dvouleté působení v TPS Turku. „Za každý zápas v nároďáku jsem šťastný. I já se během těchto turnajů můžu zlepšovat, protože kvalita je daleko vyšší než v lize."

Bude to nejlepší hokej

Channel One Cup, druhý díl podniku Euro Hockey Tour, navíc bude mimořádně prestižní záležitostí. Kromě Finů mají zbylé tři týmy v nominaci minimálně po osmi hokejistech hrajících NHL.

„Bude to nejlepší hokej. Rusové jsou obrovsky nabití, stejně tak my máme parádní kádr. Co kluci předvádějí na ledě, je neuvěřitelné. Jsou to výborní hráči a mám radost, že si s nimi můžu zahrát," užívá si svou přítomnost v reprezentačním výběru Salák a ani jej nemrzí, že proti Rusům v čele s hvězdnými útočníky Malkinem, Ovečkinem, Kovalčukem a Dacjukem mezi tři tyče nevyjede.

„Upřímně řečeno mi to zas tak líto není. Rád se na to jen podívám," směje se.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.