Hlavní obsah

Čechmánek končí v Linköpingu, přišel Slovák Staňa

LINKÖPING

Krize hokejistů švédského Linköpingu vyústila v odchod českého brankáře Romana Čechmánka. Místo pětatřicetiletého trojnásobného mistra světa a olympijského vítěze z Nagana angažoval aktuálně sedmý tým Elitserien o osm let mladšího slovenského gólmana Rastislava Staňu, který dosud působil v Malmö. Uvedly to oficiální internetové stránky klubu.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Roman Čechmánek v dresu české reprezentace.

Článek

Čechmánek přišel do Švédska loni v létě poté, co po odchodu z Karlových Varů dochytal minulý ročník v německém Hamburku. V poslední době před ním dostával v brance Linköpingu přednost Jonas Fransson. Staňa chytal v Malmö také od začátku této sezóny, předtím hájil dva roky barvy Södertälje.

"V naší situaci nastal čas, abychom k tomu řešení sáhli," řekl klubovému serveru sportovní manažer Linköpingu Johan Hemlin. Linköping, kde působí i český útočník Tomáš Vlasák, si ve čtvrtek proti Lulee (2:5) připsal už sedmou porážku za sebou a získal v této sérii jediný bod. Začíná tak ztrácet svou pozici pro účast v play-off, protože má už jen jednobodový náskok před osmou Frölundou a devátou Skellefteou, které mají navíc zápas k dobru.

Čechmánka vytlačil z branky Fransson

Čechmánek, základní stavební kámen Vsetína při jeho kralování v extralize v druhé polovině 90. let a později jednička Philadelphie i Los Angeles v NHL, vstoupil do Elitserien výborně a vévodil statistikám soutěže. V listopadu se na Karjala Cupu po více než dvou letech vrátil do české reprezentace. Postupem času ale pak v Linköpingu dostával více příležitosti šestadvacetiletý Fransson.

Za posledních pět zápasů chytal pouze jednou a naposledy se v brance Linköpingu objevil v úterý v Karlstadu, kde jeho tým prohrál s Färjestadem 2:5. Čechmánek tak celkově odchytal v této sezóně 26 utkání s průměrem 2,7 inkasované branky na zápas a úspěšností zákroků 90,46 procenta.

Staňa kdysi Linköping vyřadil z play-off

Staňa má také řadu zkušeností ze zámoří, kde působil od roku 1998, ale převážně z juniorské WHL a farmářských soutěží. V dresu Washingtonu, který ho draftoval v roce 1998 v sedmém kole, odchytal jen šest utkání v sezóně 2003/04. Poté zamířil do Södertälje, s kterým postoupil až do semifinále, přičemž ve čtvrtfinále přispěl k vyřazení právě Linköpingu. Minulou sezónu ale se Södertälje sestoupil a neprožíval vydařené období ani nyní v dresu posledního Malmö.

"Staňa vždy chytal v našem Cloetta Center výborně a ve čtvrtfinále při výluce v NHL předvedl v dresu Södertälje skvělý výkon. Pokud se tomu alespoň přiblíží, vyřeší naši situaci na brankářském postu," doplnil Hemlin. Staňa v tomto ročníku nastoupil v 29 utkáních, má průměr 2,97 obdrženého gólu na utkání a úspěšnost zákroků 90,71 procenta.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.