Hlavní obsah

Zmlátil rozhodčího, nezahraje si rok a půl

BRATISLAVA

Nejpřísnější možný trest si vyslechl od disciplinární komise hokejový obránce slovenského Zvolena Martin Mráz. Za to, že po nedělním semifinále extraligy proti Slovanu zbil přímo na ledě hlavního sudího, si nezahraje osmnáct měsíců. Klub navíc vyfasoval pokutu 20 tisíc korun. Potrestáni byli i další účastníci potyčky.

Článek

Jedním z nich byl i český legionář Petr Krátký, který dostal stop na pět zápasů. Útočník Martin Bartek, který podle videozáznamu Mráze k útoku naváděl, dostal stop na jeden zápas. Trio postižených nenastoupilo už v úterním pátém zápasu série, takže Bartekovi už trest vypršel.

Zvolenští hráči ani funkcionáři se prozatím k trestům nechtěli vyjádřit; na pátek prý svolají mimořádnou tiskovou konferenci. Podle slovenských médií ale Bartek přiznal, že Mráze k napadení rozhodčího pobízel. Dosud oba provinilci tato nařčení odmítali. Klub již dříve potrestal hlavní postavu skandálu Mráze zákazem hrát pět měsíců a pokutou 50 tisíc korun.

To ale ještě není vše. Čeká jej i policejní vyšetřování. V případném soudním procesu mu hrozí až dva roky vězení, generální prokuratura totiž ve středu proti němu zahájila trestní stíhání za výtržnictví. Obvinění se mohou dočkat i Bartek a Krátký.

Zkrat, nebo promyšlený tah?

Mráz se po prohraném utkání v Bratislavě vyřítil na hlavního rozhodčího Rudolfa Lauffa, srazil jej hokejkou a tloukl pěstmi. Zdálo se mu, že muž v pruhovaném během zápasu nadržoval soupeři. Útoku na Lauffa předcházela potyčka s čárovým rozhodčím, do které se zapletl také Krátký. Ten pomohl Mrázovi dostat se z objetí čárového sudího, který chránil Lauffa.

Rozhodčí Lauff se jednání disciplinární komise nezúčastnil, je stále v pracovní neschopnosti.

Po útoku se objevily spekulace, podle nichž Mráz nejednal ve zkratu, šlo prý o promyšlený tah zvolenské lavičky. Ta chtěla takto přimět disciplinární komisi, aby neprominula zbytek šestizápasového trestu útočníkovi Slovanu Zdenovi Cígerovi, který napadl rozhodčího už v úvodu série.

Mráz, který je synovcem prezidenta klubu, byl údajně vybrán proto, že nepatří mezi klíčové hráče a na rozdíl od Cígera, jenž pak s žádostí o prominutí zbytku distancu neuspěl, nebude svému mužstvu chybět. Zvolenští funkcionáři ale tato nařčení popřeli.

Stav série mezi Zvolenem a Slovanem je 3:2, k postupu je zapotřebí čtyř vítězství. Prvním finalistou se stala Dukla Trenčín, která si hladce poradila s Košicemi ve čtyřech zápasech.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.