Hlavní obsah

Ovečkin se rozhoduje, zda bude letos hrát NHL

WASHINGTON

Devatenáctiletá ruská hokejová hvězda Alexander Ovečkin má poslední hodiny na to, aby se rozhodl, zda chce v letošním ročníku hrát NHL za Washington. Jedničku loňského draftu získal v Rusku Avangard Omsk a ve smlouvě má klauzuli, podle níž se musí o svém případném odchodu do zámoří rozhodnout do 20. července. Jasno by měl tedy mít nejpozději do středeční půlnoci východoamerického času.

Foto: Internet

Nadějný ruský forvard Alexander Ovečkin.

Článek

Ovečkina nečeká jednoduché rozhodování. Do NHL ho může zlákat spíše prestiž soutěže, nikoliv finanční podmínky. Podle nové kolektivní smlouvy mezi NHL a NHLPA, která už je na světě, ale musí ji ještě odsouhlasit generální manažeři a hráči, si totiž nováček může přijít podle platových stropů jen na 850 tisíc dolarů za rok. V Omsku má Ovečkin údajně smlouvu na 1,8 miliónu dolarů za sezónu, navíc čistého.

"Musí se rozhodnout, zda chce zůstat v Rusku nebo půjde do Washingtonu," potvrdil zámořským médiím Ovečkinův agent Don Meehan. "Měli jsme dlouhou diskuzi s Alexandrovou rodinou. Při několika příležitostech jsem mluvil s generálním manažerem Capitals Georgem McPheem a teď to budeme ještě řešit opět s rodinou. Zatím žádné rozhodnutí nepadlo."

Washington čeká na potvrzení kolektivní smlouvy

Mluvčí Washingtonu pouze sdělil, že dokud nebude ratifikována nová kolektivní smlouva, nebude klub Ovečkinovu situaci komentovat. O jejím potvrzení by mělo být rozhodnuto v pátek. Vycházející hvězda, která dosud působila v Dynamu Moskva, podepsala nedávno s Omskem roční kontrakt. Dynamo však dalo případ k arbitráži, protože prý vlastní na Ovečkina stále práva. Podle Meehana se však kluby snaží dohodnout před arbitráží.

Ovečkin v současné době trénuje s Omskem a ruský deník Sport Express citoval jeho slova, že pokud arbitráž rozhodne, že může zůstat v Omsku, tak zůstane v ruské superlize. Pokud by však měl jít zpátky do Dynama, tak se okamžitě sbalí a vyrazí do NHL.

Ruští hráči se do NHL hnát nebudou

V uplynulé sezóně si Ovečkin připsal v 47 zápasech za mistrovské Dynamo 33 bodů za 15 branek a 18 asistencí. Na kontě má starty již na třech mistrovství světa do dvaceti let a také na dvou seniorských šampionátech. Letos ve Vídni patřil k oporám ruské sborné. Na svůj vstup do NHL by byl pravděpodobně výkonnostně připraven už loni v osmnácti letech, pokud by soutěž nepřerušila výluka.

Po výrazném uskromnění hráčů podle finálního návrhu nové kolektivního kontraktu pravděpodobně v Rusku zůstane i řada dalších hráčů, či se tam další vydají. Podle agenta Marka Gandlera se hlavně ruští hráči nebudou do NHL hnát a pořádně si přesun za Atlantik rozmyslí. "Je bez debat, že Rusko je pro NHL největší hrozba zvenku, jakou kdy měla. Ekonomika se v Rusku zvedla, peníze proudí do hokeje. V kombinaci s plošným čtyřiadvacetiprocentním snížením platů v NHL to některé hráče potáhne do Ruska," citoval Gandlera deník Palm Beach Post.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.