Hlavní obsah

Jágr: Tohle by se v Americe nestalo, Verot je normální zbabělec

PRAHA/MOSKVA

Chtěli hrát hokej, ale místo toho se museli bránit podlým atakům hráčů, kteří se umějí jen rvát. Včetně Jaromíra Jágra, jehož si v zápase KHL Čechova s Omskem vzal "do parády" domácí bijec Darcy Verot. Hvězda celé ligy a české reprezentace po utkání nevycházela z údivu. "Něco takového jsem v životě neviděl, ani během mé kariéry v NHL," popisoval Jágr zápas, který se kvůli řadě bitek nedohrál.

Foto: Reuters

Jaromír Jágr z Omsku se rve s hráči Čechova.

Článek

Podle Jágra za všechno může Darcy Verot, 33letý kanadský bitkař, jenž hraje za Čechov druhým rokem a je nejtrestanějším hráčem v KHL. "Už během rozbruslení trefil jednoho z našich hráčů pukem. A pak ještě přijel na červenou čáru a píchl dalšího spoluhráče hokejkou," potvrdil Jágr v rozhovoru pro Sovětskij sport verzi událostí, jak je vylíčil i jeho spoluhráč Alexandr Svitov nebo manažer Omsku Anatolij Bardin.

Říkal, že se nechce rvát. Tak jsem ho pustil

Právě Verot si hned na začátku vybral českého hráče za nejvhodnějšího soka. Dokud byli oba v zápasnickém klinči, vypadalo všechno nevinně. "Kolem nás se pralo několik hráčů a já se držel s Verotem. Najednou mi povídá: ´V pohodě, nebudeme se prát´. Tak jsem ho pustil. A za pár vteřin mě praštil do obličeje. Absolutně jsem to nečekal, proto jsem taky spadl na led," popisoval Jágr.

Nad počínáním Kanaďana jen nevěřícně kroutí hlavou. "Pokud chcete být tvrdým hochem, musíte dodržovat nějaký kodex cti. Když například rozhodčí bitku ukončí, jdete si každý svou cestou. Taková jsou pravidla. Ale Verot se zachoval hanebně, je to zbabělec," myslí si. "Víte, já tyhle hráče beru na vědomí, v Americe jsem jich viděl spoustu. Za Rangers se mnou hrával Sean Avery a byl to pohodový kluk. Dodržoval ovšem férová pravidla boje, o tom nemá Verot ani ponětí," dodal Jágr.

Všechno snímat na víc kamer

Potíž vidí i v nedostatečném technickém vybavení Kontinentální ligy. "V NHL všechno snímají na pět nebo šest kamer a žádný detail ze zápasu nikomu neunikne. Ať už jde o dikutabilní branku, zákeřný faul, nebo cokoli jiného. A pak ty videozáznamy hodnotí disciplinární komise, která vynese tresty," vysvětluje Jágr.

"KHL by měla vymezit jasná pravidla. Že když se budete prát, dostanete pokutu. Když váš soupeř při bitce spadne, bitka končí. Že když se budete chtít rvát už při rozbruslení, tak dostanete distanc třeba na dvacet zápasů. Jenže když nejsou určené žádné mantinely, tak si lidi dělají co chtějí. Takže - televizní zápasy ne s jednou, ale pěti kamerami, a snímat i rozbruslení. Každá událost zápasu musí být jak pod mikroskopem," doporučuje.

"Pokud chceme, aby byla tahle soutěž tak silná a respektovaná jako NHL, musí se bitky nějak regulovat. Já vím, že to není jednoduché, vždyť NHL funguje už od roku 1917... Ale KHL je nová liga a hodně rychle se vyvíjí. Nemůžete 90 let vyčkávat, když chcete s Amerikou soutěžit," uzavřel Jaromír Jágr.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.