Hlavní obsah

Curych předčil věhlasnější kluby a kraluje Evropě. Proč ne?

RAPPERSWIL

Když hokejisté Curychu Lions vstupovali do prvního ročníku Ligy mistrů, bylo jejich sloganem heslo "Proč ne?" reagující na to, že mezi mužstvy ze čtyřky evropských hokejových velmocí mohou klidně překvapit. Jakoby to nebylo pro věhlasná mužstva s hvězdami a silným finančním zázemím dostatečným varováním. O překvapení se totiž postarali více než pořádně, celou soutěž nakonec vyhráli.

Článek

Když Curych ve druhém finále Ligy mistrů senzačně roznesl ruský Magnitogorsk 5:0, hrdě ukazoval útočník Oliver Kamber nápis "Proč ne?" na tričku pod dresem. "Liga mistrů je něco z největších věcí, co můžete v hokeji vyhrát. Naše týmová práce byla výborná a také styl naší hry soupeřům moc neseděl. To byla naše výhoda," pochvaloval si Kamber po středečním triumfu.

"Jsem velmi hrdý na to, že jsem trenérem Curychu. Hra, kterou tenhle tým předváděl během celé Ligy mistrů - to bylo prostě neuvěřitelné," rozplýval se kanadský kouč Sean Simpson. "Když máte tým, který tolik věří ve vlastní schopnosti, jste zázraku na dosah. Nikdo nevěřil, že by první ročník Ligy mistrů mohl vyhrát zrovna švýcarský tým," vychutnával si pocity vítěze.

Výrazný podíl Simpsona na triumfu Curychu vyzdvihl i jeho krajan Domenico Pittis. "Dobře jsme se na zápasy připravovali a vycházeli především z defenzívy. Začínalo to vždy u našeho kouče, který nám na každého soupeře naordinoval speciální strategii. K úspěchu nás dovedla příkladná disciplína. Je to opravdu něco výjimečného a zažívám největší okamžik kariéry," vykládal útočník.

Krüger: Rusové chtěli hrát krásný hokej, to se jim vymstilo

Výjimečné výkony v brance pak v LM předváděl už čtyřicetiletý Fin Ari Sulander, jemuž nevyšel jen domácí zápas se Slavií, ale všechny ostatní soupeře pak přiváděl k zoufalství. "Suly už vyhrál tolik ligových titulů, jedno mistrovství světa, a teď si ještě právem zasloužil stát se evropským šampiónem," připomněl Kamber.

"Nikdo nevěřil, že bychom to mohli dokázat, ale šli jsme tvrdě za úspěchem. Máme opravdu výjimečný tým, proto jsme měli úspěch a dokázali v těch klíčových okamžicích zvítězit," přidal se útočník Jan Alston. "Rusové chtěli hrát krásný hokej, jenže pečlivá obrana Curychu jim to nedovolila," jmenoval hlavní důvod úspěchu svých krajanů trenér švýcarské reprezentace Ralph Krüger.

Nyní se soustředit opět na ligu

"Liga mistrů byla výborná zkušenost a dobrá příležitost pro hráče. Mně osobně to například pomohlo k angažmá ve Švédsku," připustil Severin Blindenbacher, jenž během LM podepsal na příští sezónu kontrakt se švédským Färjestadem. "Je to pro nás historický úspěch, ale liga pokračuje a tam nedostaneme nic zadarmo," dodal obránce. "Nesmíme to s oslavami moc přehánět. V lize je toho ještě hodně před námi," připomněl další prioritu Lions i Pittis.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.