Hlavní obsah

Slováci na úvod MS juniorů podlehli Švédsku

PARDUBICE

Porážkou vstoupili hokejisté Slovenska do juniorského mistrovství světa v Pardubicích. Na úvod turnaje prohráli velmi vyrovnaný zápas se Švédskem 3:4. Severský tým vedl ve třetí třetině už o dvě branky, ale Slováci přesto dokázali vyrovnat. Definitivně do kolen je dostala až branka Johana Alcena v 56. minutě zápasu.

Článek

Slovensko dostalo v úvodu zápasu výhodu přesilovky pět na tři a hned ji dokázalo využít zásluhou Bališe. Navíc mohli ještě zvýšit náskok po vyloučení Backlunda, jenže místo toho naopak inkasovali. Z protiútoku ujel Figren a nedal brankáři Hudáčkovi šanci. V 17. minutě Švédové skóre otočili, když při přesilové hře Patrik Berglund zaskočil slovenského gólmana střelou od levého mantinelu. Další Berglund, ale Kristofer, se krátce poté dokonce sám zjevil před Hudáčkem, ale i přes patřičný důraz puk za jeho záda nedostal.

Ve druhé třetině překypovali slovenští hráči aktivitou, Marcinko dokonce trefil tyčku. Šest minut před druhou sirénou dostali výhodu a hrozili švédské brance ze všech stran, avšak marně. K nepřekonání byl brankář Jhonas Enroth, jenž už sbíral zkušenosti i u seniorského týmu a chytal na listopadovém turnaji Karjala.

Jedenáct minut před koncem navíc zvýšil na rozdíl dvou branek svým druhým gólem v zápase Robin Figren a vypadalo to, že severský tým dokráčí k vítězství bez potíží. Jenže neuběhla ani minuta a Slováci vyrovnali. Lušňák poslal z levé strany puk před branku a Roháč úspěšně dorazil. A za další dvě minuty bylo srovnáno. Mikuš nastřelil o zadní mantinel puk, zmocnil se jej Marcinko a po objetí branky zostudil Enrotha.

Hráčů v modrých dresech byl najednou plný led, ale jejich rozlet zabrzdilo vyloučení Marcinka v 55. minutě. Švédové využili přesilovku za pouhých osm vteřin, do vedení je opět dostal Alcen. Slovenský tým si ještě v závěru vybral oddechový čas a napnul síly k náporu při power play, na vyrovnání to však už nestačilo.

Američani si na úvod zastříleli 

V prvním zápase liberecké skupiny B porazil tým USA bez větších problémů Kazachstán 5:1. Američané sice prohrávali 0:1 poté, co v 15. minutě inkasovali v oslabení, ale tři vteřiny před koncem první třetiny vyrovnal James van Riemsdyk a v dalším průběhu duelu jeho spoluhráči překonali brankáře Michajla Smolnikova ještě čtyřikrát.

Skupina A (Pardubice):
Švédsko "20“ - Slovensko "20“  4:3 (2:1, 0:0, 2:2)
Branky a nahrávky: 11. Figren (J. Andersson), 17. P. Berglund (J. Carlsson), 49. Figren (J. Andersson), 56. Alcen (P. Berglund) - 3. Bališ (Čaládi), 49. Roháč (Lušňák), 51. Marcinko (Mikuš, Šinkovič). Diváci: 7692.
Švédsko: Enroth - J. Carlsson, K. Berglund, Motin, Hedman, Moe, Andersen - Möller, P. Berglund, Alcen - Figren, J. Andersson, Larsson - Forsberg, Backlund, Lagerström - Kempe, Lundh, Hagelin. Trenér: Par Marts.
Slovensko: Hudáček - Bíro, Ďaloga, Beňa, Bališ, Mikuš, Kozák, Krajčík, Zukal - Roháč, Marcinko, Lušňák - Slovák, Skokan, Čaládi - Jančovič, Češík, Šinkovič - Suja, Ďuriš, Jurík. Trenér: Štefan Mikeš.
Skupina B (Liberec):
USA "20" - Kazachstán "20" 5:1 (1:1, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 20. Van Riemsdyk (Sweatt), 25. Rakshani (Okposo, Ruegsegger), 27. Carman (Schroeder), 45. Wilson (Fairchild, Van Riemsdyk), 58. Okposo (Ruegseggeer) - 15. Kurčuk (Vitoškin, Boljakin). Rozhodčí: Muylaert, Charron (oba Kan.) - Blümel, Bláha (oba ČR). Vyloučení: 5:8. Využití: 1:1. Diváci: 2029.

Reklama

Související témata: