Hlavní obsah

Hokejová dvacítka si v Liberci zastřílela, vyhrála o šest branek

LIBEREC

Poslední přípravný zápas na českém ledě před mistrovstvím světa v Kanadě dopadl pro českou hokejovou reprezentaci do dvaceti let dobře. V Liberci porazila domácí tým 7:1, po dvou gólech vstřelili Káňa, Poletín a Ostřížek. Za domácí tým nastoupilo jen šest hráčů ze soupisky extraligového kádru včetně brankáře Leinonena a slovenské dvojice Harant, Podkonický, zbytek týmu tvořili junioři.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kovář v dresu české hokejové reprezentace (vlevo) v utkání proti Liberci

Článek
Fotogalerie

Český výběr se dostal do slibné příležitosti v deváté minutě, jenže Hafenrichter chtěl převahu dvou na jednoho vyšperkovat ještě přihrávkou, která na volného Orsavu neprošla. Od jedenácté minuty se naproti tomu musela dvacítka bránit ve třech, ale domácí brankáře Francouze nepřekonali.

Pak předvedl své umění Leinonen. Nejprve chytil dělovku Stoklasy z pravého kruhu a nenechal se vyvést z míry, ani když přes něj přepadl Lev. Vzápětí ještě skvěle pokryl prostor u pravé tyčky před dorážkou Orsavy, ale vzápětí už jej třetí útok juniorské reprezentace přece jen překonal. Orsava od zadního mantinelu posunul puk před branku Ostřížkovi a ten jej švihem poslal pod horní tyčku.

Od začátku druhé třetiny měli navrch reprezentanti a svou herní převahu mohli zúročit při dvojnásobné přesilovce. Jenže teč Stoklasy Leinonen pokryl a v další šanci mířil Heřman nad. Finský gólman skvěle zasáhl i při střele Stránského zblízka, na následnou dorážku Káni však stačit nemohl.

V polovině zápasu došlo k plánované výměně brankářů na obou stranách a především domácí se  ve snaze pomoci mladému Mickovi zlepšili v defenzívě. Jenže minutu před koncem druhé třetiny hraje dvacítka další přesilovou hru, při které Havlík nabil k dělovce Poletínovi číhajícím v pravém kruhu pro vhazování a útočník Slavie rozvlnil libereckou síťku potřetí.

V úvodu třetí části ukázal své umění Filip Novotný v české brance, Filippi už střílel do odkrytého prostoru, když puk i vleže zastavil lapačkou. V 47. minutě byl domácí Kedršt vyloučen za faul na Hafenrichtera na pět minut a pomohl tak českým juniorům ke zvýšení skóre. Po krásné přihrávce Orsavy se podruhé v zápase trefil kapitán Káňa.

Během následujících sedmi minut se musel Micka v brance Liberce sehnout pro puk ještě třikrát. Nejprve jej překonal Heřman, vzápětí se mezi jeho betony trefil Poletín, a dílo zkázy dokonal Ostřížek. Alespoň čestnou branku Bílých Tygrů vstřelil v úplném závěru utkání Skalický.

Liberec - Česká republika „20“ 1:7 (0:1, 0:2, 1:4)
Branky a nahrávky: 60. Skalický (Mulač) - 18. Ostřížek (Orsava), 29. Káňa (Stránský), 39. Poletín (Havlík), 50. Káňa (Orsava, Jeřábek), 54. Heřman (Ostřížek, Boháč), 56. Poletín, 57. Ostřížek (Stoklasa). Vyloučení: 10:9. Využití: 0:2.
Sestava ČR „20“: Francouz (od 30. Novotný) - Kania, Jeřábek, Boháč, Stříteský, Kempný, Látal - Káňa, Kovář, Stránský - Lev, Radil, Stoklasa - Hafenrichter, Ostřižek, Orsava - Heřman, Poletín, Havlík. Trenéři: Jaromír Šindel, Zdeněk Moták.

Reklama

Související témata: