Hlavní obsah

Jágrovi bude na mistrovství světa brousit brusle Kanaďan

PRAHA

Kanadskou posilu má realizační tým české hokejové reprezentace na mistrovství světa v Německu. Jednatřicetiletý Joe Frei z kanadského Windsoru bude brousit brusle největší hvězdě týmu Jaromíru Jágrovi a případným dalším zájemcům. Na kvalitní přípravu nožů si nejproduktivnější Evropan v historii NHL potrpí a právě Freiovy metody jej zaujaly na únorových olympijských hrách ve Vancouveru. "Je to pro mě velké ocenění, že pracuji pro českou reprezentaci," řekl Frei novinářům.

Foto: Mark Humphrey, ČTK/AP

Jaromír Jágr v dobré náladě

Článek

Jágr přiletěl do Vancouveru s národním týmem z Evropy dříve než hráči z NHL, a když se s Freiem potkal, měl čas jeho schopnosti prověřit. "Vyzkoušel brusle na tréninku a přišel mi říct, že to bylo neuvěřitelné, že se tak skvěle na bruslích nikdy necítil," vyprávěl pak Frei o svém setkání s Jágrem i deníku The Windsor Star.

Česká superstar si jej chtěla vzít i do Omsku, což ještě neklaplo, ale podle Frei by to možná mohlo vyjít od příští sezóny. "Bylo by to skvělé," řekl k možnosti pracovat na daleké Sibiři. "Byli jsme v kontaktu docela často. On byl hned při prvním setkání zaujatý, když jsme mluvili o broušení. Moc rád jsme dělal na jeho bruslích," uvedl Frei.

Revoluční metoda broušení

Metodu broušení, kterou vyvinul se svým otcem, považuje za revoluční. Místo brusky s jedním kotoučem používá dva, druhý je menší diamantový. Ten uprostřed vytváří místo kulatého žlábku hranatý. "Hokejisté mohou líp zatáčet, dělat prudší oblouky a bruslí rychleji. Naše metoda se už ujala i v některých týmech NHL. Je v ní budoucnost broušení," míní Frei, který brousí brusle už od třinácti let. Zdráhá se však o metodě více prozradit. "Je to rodinné tajemství. Naučili jsme to jen pár lidí v Americe."

Přicestoval před dvěma dny, ale v Praze toho moc nestihne, protože ve čtvrtek čeká národní tým generálka před šampionátem proti Bělorusku a v pátek ráno už zamíří do Mannheimu. "Jen jsem projel městem a moc toho neviděl. Jen parlament, sochu koně a trošku centrum. Neměl jsme moc volného času," uvedl Frei, který je v Praze podruhé. "Byl jsem tady před dvaceti lety a hodně se změnila," dodal.

Kolik bude mít na šampionátu práce u ostatních hráčů, je otázkou. "Já jsem to minulý týden zaslechl, že by měl přijet chlap z Kanady. Ještě jsem ho ani neviděl, já ho využívat nebudu. Jsem spokojený, jak to brousí Pavel Vlašic a nic měnit nebudu," naznačil kapitán Tomáš Rolinek, že zůstane věrný specialistovi z tradiční masérské dvojice.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.