Hlavní obsah

Hrdina Vokoun: Vítězství se nikdo nenabaží

KOLÍN NAD RÝNEM

Němcovo vyhození v posledních vteřinách uťalo ruský nápor a nastartovalo nekončící rej českých oslav zlatého triumfu na hokejovém mistrovství světa v Německu! V rukou hráčů znenadání vyrostl les vlaječek, objímali se trenéři, maséři, na tribuně neskrývaly slzy partnerky hráčů.

Foto: Petr Josek, Reuters

Český brankář Tomáš Vokoun

Článek

Přišly prostě chvíle pro nejlepší tým turnaje! Ohňostroj konfet skrápěl led, mnoho z nich zůstalo i na saku prezidenta Václava Klause, jenž dekoroval mistry světa. Nejprve Tomáš Rolinek, po něm Jaromír Jágr, Petr Koukal, jeden po druhém přebírali zlaté medaile.

Kolínskou Lanxess Arenou se rozezněla hymna vítězů We are the champions a Tomáš Rolinek s lesknoucíma se očima převzal pohár pro mistry světa.

„Takhle to vypadá, když dvacet hráčů táhne za jeden provaz,“ jásal Tomáš Vokoun, hlavní eso týmu. „Vítězství se prostě nikdo nenabaží,“ rozplýval se gólman, jenž navázal na pět let staré zlato z Vídně. Dokonale otupil palebnou sílu Ovečkina, Malkina a dalších hvězd NHL. „Opět se potvrdilo, že hokej je týmový sport,“ odmítal roli největšího hrdiny.

Jenže i jeho spoluhráči se shodli na tom, kdo má na pohádkovém triumfu největší zásluhu. „Bez brankáře nikdy neuspějete. Je hrozně důležité v něj mít důvěru, abychom se nebáli riskovat,“ vykládal Jaromír Jágr. Sám poslední minuty nehrál, po bodyčeku Jemelina už zůstal po zbytek zápasu na střídačce. „Vyvrklo se mi koleno. Ale co, teď mám dva měsíce volna,“ vykládal v dobrém rozmaru. I když v závěru občas radši klopil zrak... „A ty se divíš? Když hráli v šesti proti třem, to muselo být pro diváky hrozné,“ přiznával.

„Ale já se ani nebál. Věděl jsem, že Voky prostě pochytá všechno,“ přitakal obránce Petr Čáslava.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.