Hlavní obsah

Jágrův trojboj týdnů příštích - reprezentace, smutné Kladno. A smlouva v Rusku?

Bude mít klid na vrcholnou akci reprezentační hokejové sezóny? Jaromír Jágr má před sebou mistrovství světa s českým národním týmem, ale to není jediná myšlenka, která ho bude v následujících dnech a týdnech provázet. Devětatřicetiletý útočník stále neví, kde bude v příští sezóně hrát. K tomu Kladno, kde se hokeji naučil, přišlo o hlavního sponzora a nad jeho budoucností visí otazník.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Dvanáct dní před startem hokejového mistrovství světa přiletěla 17. dubna do Prahy hlavní hvězda české reprezentace - Jaromír Jágr.

Článek

Hodil jste čtvrtfinálový konec s Omskem v Kontinentální lize už za hlavu? Už to přebolelo, je to už asi třicet dní, člověk zapomene. Měli jsme letos dobrý tým, partu, schopné hokejisti, dobré posily. Základní části jsme s přehledem vyhráli, ale play-off už nebylo jako základní část.

Co se stalo? Asi tam byl větší tlak proti základní části. První zápas jsme prohráli. Možná z toho důvodu se začaly dít věci, se kterými nikdo nepočítal. Určitě to bylo kvůli tomu tlaku, že může udělat nejlepší výsledek v historii klubu.

Finský trenér Raimo Summanen nezvládal vypjaté situace nejlépe, což potvrdil i vás spoluhráč Martin Škoula. Zažil jste někdy něco podobného? (Dokonce si vyšlápl po šestém utkání v Magnitogorsku na Jaromíra. Skákal kolem něj, chtěl se s ním prát, ale Jágr samozřejmě nechtěl. Jenže Raimo se neuklidnil a strhl nášivku s áčkem z dresu Kurjanova a řval: Jsi ho..., nejsi asistent,“ vypověděl neznámý zdroj z kabiny ruskému serveru sovsport.ru.)

Ne. Doufám, že už se s něčím podobným nesetkám. Pro mladé hráče, kteří se s tím setkali na začátku kariéry, to je daleko horší.

Mohli jste mít nového trenéra, ale Vladimír Růžička odmítl nabídku Omsku... Hlavně já nevím, kde budu příští rok hrát. Kdyby tam Růža šel, tak to negarantuje, že tam budu i já. Ale co jsem slyšel, tak se klub shání po evropském trenérovi, který mluví rusky, většina našich starších českých trenérů mluví, učili se ve škole. Ten jazyk je hodně podobný. Že tedy přijde Čech nebo Slovák je vyšší šance.

Vy jste Summanena chválil, byl pro vás šok, že neustál tlak? Určitě, co se týká hokeje, tak to má v hlavě srovnaný, toto má na vysoké úrovni. Díky tomu jsme hráli v základní části výborně. Play-off je o něčem jiném.

Co byste řekl k chování trenéra ve vyřazovacích zápasech? Všechno, co se píše, není pravda. Ale bylo to něco, co nikdo nečekal.

Chtěl se s vámi údajně prát? Utekl jsem. (smích)

A co láhev, kterou po vás měl hodit? Uhnul jsem. (smích)

Střídačka hokejistů Omsku: vlevo trenér Raimo Summanen, vpravo Jaromír Jágrfoto: www.khl.ru

Jak to vypadá s vaším dalším angažmá na Sibiři? Mám smlouvu do 30. dubna, takže s nikým jiným, než s Omskem mluvit nemůžu. Na druhou stranu vím, že většina mužstev čeká na trenéry, kterým dá šanci promluvit do sestavy.

Je pro vás nejistota nepříjemná? Ne, v pohodě. Dřív to bylo daleko horší.

Co je tedy ve hře, jaký klub? Tak třeba bylo ve hře Kladno, což teď asi moc ne. Já jsem si na Rusko zvyknul, mně se tam líbí, hraje se tam kvalitní hokej. Takže pokud bude šance, tak bych ještě rád tam zůstal jednu sezónu.

Co říkáte současné situaci kladenského hokeje? Je pravda, že jsem se o tom několikrát krátce bavil s otcem. Ještě si sedneme a řekne mi k tomu své. Já si myslím, že vím, jaký na to má názor a co by chtěl udělat. Já mu řeknu své.

Chcete zachránit kladenský hokej? Samozřejmě. To bylo vždycky moje přání, ukončit kariéru na Kladně. Nikdo nečekal, že ta situace se dostane tak daleko, že tu bude možnost, že hokej na Kladně nebude. Ale všichni víme, že je to o penězích, sponzorech a divácích. Ale tyhle tři věci na Kladně scházejí. Je velice těžký, sehnat v krizi peníze a sponzory, aby se hokej udržel.

V podobné situaci přišel Martin Straka do Plzně a zaplatil to ze svého... Kladno je v této situaci už posledních deset let. Plzeň má dvě výhody – diváckou základnu a je to daleko větší město dál od Prahy, to jsou velké výhody pro shánění peněz. Nápady mám, ale musí se to spočítat.

Takže vy jako manažer fungující z Ruska? Je to jediná varianta, pokud zůstane hokej na Kladně.

Čeští hokejisté slaví na Staroměstském náměstí titul mistrů světa, který získali loni v Německu. Jaromír Jágr (druhý zleva). Jak to bude letos na Slovensku? foto: Právo/Jan Handrejch

Pokud byste se vrátil na Kladno, tak by přibylo i diváků, ne?

Tak možná na prvních deset zápasů. Všechno záleží na tom, jaký se hraje hokej a jak vysoko se mužstvo v tabulce pohybuje. To všechno je spojený. Pokud sponzoři neuvidí, že nechodí diváci, proč by platili. Doufám, že město pomůže. Neříkám, že nepomáhalo. Ze začátku by bylo potřeba pomoct ještě víc. Uvidíme.

Je tedy prioritou zachránit extraligu? Na kdy? Na tenhle týden? (úsměv)

Na příští sezónu... Samozřejmě, to je v plánu. Nejen já si neumím představit, že by Kladno padlo. Všichni kluci, co se naučili hrát na Kladně hokej...vždyť se stačí podívat na soupisku, kdo by mohl hrát na mistrovství světa, a spočítat hráče, kdo aspoň čtyři pět let hráli na Kladně, tak jich vyjde devět deset, skoro polovina mužstva. Na Kladně byl hokej vždycky populární a dělal se tam dobře.

Vše je ale o penězích, přivezl jste si jich z Ruska plný kufr? Nedorazil. Ten jediný se mi ztratil. Nevím, kde se to mohlo ztratit. Jestli v Rusku nebo tady? To musím zjistit. To bylo v plánu. Teď musíme přijít na něco jiného, jak to vyřešit. Ale balík to byl velkej. (smích)

Je podle vás reálný zánik Kladna? Musím počkat až po rozhovoru s tátou. Taky už ho to nebaví, ani se mu nedivím. Ani není v letech, kdy by ho to mělo bavit. Na druhou stranu, když to nikam nevede a jste každý rok v mínusu... já, všichni by to zabalili už dávno. Vydržel dost dlouho. Myslím, že mu už došla trpělivost.

Je nejvyšší čas bouchnout do stolu? Můžete bouchat, jak chcete, jediný, co by z toho vzniklo, tak že si zraníte ruku. Stůl by vydržel.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.