Hlavní obsah

Hokejisté Běloruska mají v nominaci na MS Grabovského z Toronta

Minsk

Útočník Michail Grabovskij z Toronta je největší hvězdou v pětadvacetičlenné nominaci hokejistů Běloruska na mistrovství světa ve Finsku. Finský kouč Bělorusů Karri Heikkilä čeká ještě na vývoj druhého kola bojů o Stanleyův pohár, kde jsou ve hře zbývající dva zástupci z NHL - bratři Andrej a Sergej Kosticynové. Jejich Nashville prohrává s Phoenixem 0:2 na zápasy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Hubáček (vpravo) stíhá Bělorusa Grabovského.

Článek

Základ pětadvacetičlenného kádru tvoří desítka zástupců běloruského účastníka Kontinentální ligy Dinama Minsk v čele se sedmatřicetiletým gólmanem Andrejem Mezinem. Bývalý hráč Českých Budějovic se chystá už na svůj dvanáctý start v elitní kategorii mistrovství světa a v roce 2009 byl vyhlášen nejlepším brankářem turnaje.

V KHL hraje i dalších osm hráčů a pět působí v běloruské nejvyšší soutěži. V zámoří nastupuje vedle Grabovského také devatenáctiletý obránce Roman Graborenko z juniorské QMJHL z celku Drummondville Voltigeurs.

Bělorusové v přípravě v rámci Euro Hockey Challenge sehráli dva zápasy v Rakouskem (3:2 a 2:4), další dva se Švédskem (3:4 po nájezdech a 1:2 po nájezdech) a ve Finsku (0:5 a 1:2 po nájezdech). V pátek na Škoda Cupu v Bratislavě podlehli Německu 2:5 a pak ve slovenské metropoli v generálce porazili Norsko 4:0.

Do šampionátu vstoupí v Helsinkách v pátek proti domácímu Finsku a v dalších duelech narazí na Švýcarsko, Kazachstán, Spojené státy americké, Slovensko, Francii a Kanadu.

Nominace Běloruska na mistrovství světa ve Finsku (4.-20. května):
Brankáři: Andrej Mezin (Dinamo Minsk/KHL), Vitalij Koval (Nižnij Novgorod/KHL), Dmitrij Milčakov (Žlobin),
obránci: Vladimir Denisov, Oleg Goroško, Dmitrij Korobov (všichni Dinamo Minsk/KHL), Pavel Černook (Soligorsk), Andrej Antonov (Grodno), Ilja Kaznaděj (Žlobin), Viktor Kosťučenok (Jekatěrinburg/KHL), Nikolaj Stasenko (Čerepovec/KHL), Roman Graborenko (Drummondville/QMJHL),
útočníci: Andrej Michaljov, Dmitrij Meleško, Alexandr Kulakov, Alexandr Kitarov, Andrej Stas, Sergej Drozd (všichni Dinamo Minsk/KHL), Andrej Kolosov (Gomel), Konstantin Kolcov (Ufa/KHL), Andrej Stěpanov (Chabarovsk/KHL), Jevgenij Kovyršin (Čerepovec/KHL), Alexej Kaljužnyj (Omsk/KHL), Alexej Ugarov (Nižnij Novgorod/KHL), Michail Grabovskij (Toronto/NHL).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.