Hlavní obsah

Kovář: Můžeme být rádi i za dva body, fanoušci jsou trochu namlsaní

Stejně jako v zápase s Dánskem, i proti Norům patřil brankář Jakub Kovář k nejlepším hráčům českého týmu. Kdyby ho spoluhráči nenechávali často na holičkách vikingským nájezdům, nemusel ani inkasovat tři góly. Při závěrečných nájezdech pochytal všechno, což národnímu týmu zajistilo vítězství.

Foto: Petr Josek, Reuters

Jakub Kovář zasahuje proti šanci norského hráče, neuspěl Andreas Martinsen.

Článek
Fotogalerie

Ze zápasu s Norskem máme jen dva body, není to ztráta?

Myslím, že se nedá kroutit hlavou nad tím, že máme jen dva body. Protože dneska můžeme být rádi za to, že ty dva body vůbec máme. Já předpokládal těžký zápas. Viděl jsem oba zápasy Norů se Švédskem i Ruskem a bylo jasné, že to nebude jednoduché. Nakonec nás možná trápili nejvíc.

Na začátku zápasu jste musel čelit přesilovce pět na tři

Docela dlouho se mi dařilo šance Norů zastavovat, ale k té druhé střele už jsem to měl daleko. Snažil jsem se tam ještě plácnout rukou, kdyby mě to náhodou trefilo, ale už to bylo daleko.

Ve druhé třetině už málem Norové vedli o dva góly, když za vámi zůstal puk... 

Rozhodčí stál za mnou a řval: hrajte dál, nebudu pískat, takže bylo jasný, že puk leží někde za mnou. Bál jsem se, abych si to tam nějak nehodil sám. A když jsem viděl, že se blíží jeden z Norů, tak jsem se radši hodil na záda.

Jak byste popsal samostatné nájezdy?

Snažil jsem se čekat do poslední chvíle, dvakrát se mi to vyplatilo. Při tom druhém nájezdu mě Nor trochu rozhodil a spadnul jsem na zadek, ale naštěstí jsem tam tu nohu stačil včas vykopnout a nedal mu prostor, aby dal puk pod tyčku.

Co ještě chybí k tomu, aby to v týmu lépe šlapalo?

Chce to ještě sladit souhru mezi útokem a obranou... Ale naštěstí jsme ty dva zápasy, který jsme chtěli vyhrát, vyhráli a teď získali čas na to, aby si všechno sedlo a bylo to jen lepší.

Očekávání fanoušků však asi byla větší...

Co na to říct? Já se jim samozřejmě nedivím, ale možná jsou trochu namlsaní z těch posledních šampionátů. V Německu se nadávalo skoro celý turnaj, loni jsme hráli skvělý hokej, ale zase jsme měli ty nejlepší hráče. Letos je to postavené z toho, co je k dispozici. Samozřejmě máme dobré hráče, ale takoví špílmachři jako Jágr, Eliáš nebo Havlát tady nejsou a tým hraje trochu účelnější hokej než loni. Ale my musíme hrát na to, abychom vyhrávali a ne na to, aby se na to dalo dívat. Fanoušci nás stejně nakonec budou hodnotit podle toho, jak skončíme celkově a ne podle hry. Zatím máme pět bodů a to myslím není zas tak špatné. Hlavy máme nahoře a budeme bojovat dál.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.